Portret: Let's ROCK!

×
Codul embed a fost copiat

Mai este muzica atitudine sau e doar sunet? Mai gasesc fanii pe altarul carui idol sa scape de surplusul de vene? Mai sunt rapsodiile boeme si te mai trimit ele din extaz direct in infern si inapoi?


Hai sa trecem in revista trupele cult, care au facut istorie si se incapataneaza sa ramana coarda intai a scenei muzicale. Artisti care dovedesc ca show-ul continua. Iata ce a dat la numaratoare…

Pare ca The Rolling Stones au luat fiinta in epoca de piatra, in 1962. Dar nu vrem sa insinuam ca membrii trupei ar fi niste barbari. Dimpotriva, inalte spirite renascentiste, Brian Jones era capabil sa cante la mai multe instrumente, asta inainte sa paraseasca definitiv trupa, preferand corul ingerilor. In schimb, Mick Jagger este vocalist, textier, actor, producator si “Sir”. Iar Keith Richards si-a demonstrat polivalenta ca producator de muzica, dar si ca mare consumator de prafuri: cocaina, cenusa tatalui sau, obisnuitele halucinogene.

The Who, taticii trupelor rock au pornit la drum in 1964. S-au poticnit de vreo cateva ori, dar au reusit sa ajunga in anul de gratie 2009 fara sa distruga numele trupei. The Who s-au remarcat prin tehnica dusa aproape de perfectiune a manuirii instrumentelor… de toti peretii, fiind inventatorii devastarii recuzitei pe scena. De ce plang chitarele... din cauza lor, asta e sigur!

In 1968 au inceput sa scrie istorie si britanicii de la Deep Purple. Impreuna cu Led Zeppelin si Black Sabbath, sunt considerati pionierii heavy metalului si ai hard rockului. Au ajuns in Cartea Recordurilor drept “cea mai zgomotoasa trupa” din lume si ca niste rockeri conventionali, altfel spus cu capsa pusa, si-au impartit destul de des vorbe grele, motiv pentru care astazi doar un singur membru dintre cei porniti la drum in anii ’60 mai face parte din formatie.

Citește și
Portret: Iris dupa 30 de ani
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Membrii Aerosmith, supranumiti “baietii rai din Boston”, si-au unit destinele in 1970. Dependenta de droguri si alcool a depasit dependenta de succes, iar conflictele interne aproape ca le-a venit de hac. S-au trezit insa la timp si de 39 de ani tot bifeaza albume si turnee. Aerosmith este trupa hard rock cel mai bine vanduta din toate timpurile, cu 150 de milioane de discuri impanzite in lumea intreaga. La Grammy stau mai prost: au “doar” patru premii.

Pe cei de la AC/DC a tunat si i-a adunat. Fratii Young, cu nume predestinat parca, au pus bazele trupei in 1973 si refuza sa imbatraneasca. Cand s-a strigat catalogul, eternii “scolari” au fost trecuti la categoria hard rock. Si chiar daca baietii spun s-au considerat intotdeauna o trupa “rock and roll”,  Autostrada catre Iad le este rezervata.

Pe langa Sex Pistols, rock and roll-ul nu este decat o pata de urina, iar muzeul vostru… urina in vin. Nu venim, nu suntem maimutele voastre.
Sex Pistols, despre Rock and Roll Hall of Fame
Sex Pistols au initiat miscarea punk in 1975 si de atunci fac victima dupa victima, inclusiv in san propriu. Sid Vicious, fiorosul care a facut sa para ca punk-ul nu ar mai putea surprinde vreodata, se lauda ca a inventat dansul pogo. Si cum altfel ar fi putut sa iasa din scena, decat in mod violent, obligat de o supradoza de heroina in 1979. In 2006, trupa a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame, dar membrii ei au tratat cu refuz distinctia.

In 1980 a intrat in scena Depeche Mode. Baietii au fost niste avangardisti, dar au luat in “greutate” o data cu trecerea timpului. Cine nu isi mai aminteste oare celebrul dans al depesarilor sau incrancenarea luptelor dintre depesisti si metalisti. Hehe, copiii mosului, acum la batranete pe unii ii mai lasa vezica, altii au devenit cetateni respectabili, cu burta si chelie, care se bucura de liniste. Nu prea mult, insa, pentru ca multimile electrizate ii cheama la apel, iar ei raspund “prezent” ori de cate ori le permite sanatatea.

Dumnezeu a binecuvantat America si Sfanta Furie Metallica, trupa care luat fiinta in 1981. Albumele lor greu de digerat pentru unii s-au vandut in milioane de copii in intreaga lume, iar trupa a fost recompensata cu nu mai putin de noua premii Grammy.

Cei mai tinerei in aceasta galerie selecta, Guns N’ Roses, au readus in prim plan hedonismul rebel si au revitalizat scena rock. Trupa infiintata in 1985 si-a schimbat membrii mai des poate decat sosetele, dar nu se poate spune ca s-a grabit si atunci cand si-a lansat albumele. Cel mai recent disc al trupei a fost inregsitrat intre anii 1994 si 2007. Putin suspans nu strica. Doar prea mult...

Aflati in moarte clinica, cei de la Queen, Black Sabbath, The Police sau Led Zeppelin au mai avut cateva zvacniri sporadice. Fara Freddie Mercury, Queen a avut nevoie de ceva resuscitare. Noroc cu Paul Rodgers care a aparut urgent cu defibrilatorul si baietii au pus de cate un megashow. Si uitandu-ne la Ozzy Osbourne, desprins parca mai degraba din Familia Addams decat dintr-o trupa care a fost desemnata de MTV “cea mai buna din toate timpurile”, tindem sa credem ca era gigantilor a apus. Pana cand reapar pe scena…

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Portret: The Bad, the Black and the Thriller
Portret: The Bad, the Black and the Thriller

Idolatrizat de unii, ridiculizat de altii – Michael Jackson, artistul care a reusit sa provoace in aceeasi masura uriase pasiuni, cat si controverse.

Portret: Iris dupa 30 de ani
Portret: Iris dupa 30 de ani

A trecut ceva vreme de cand a rasunat pe scena intaiul "Buna seara prieteni!".  S-au implinit 30 de ani de cand Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu si Nelu Dumitrescu puneau versul de temelie al trupei.

Portret: Madonna, one woman show!
Portret: Madonna, one woman show!

Incitanta, sexy, controversata si mereu schimbatoare, Madonna a creat un stil inconfundabil in lumea muzicii pop.  

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.