Pelerinaj la Constanta! Pe 30 noiembrie il sarbatorim pe Sfantul Andrei

Ultima actualizare: 08-05-2012 17:01

Pestera Sfantului Andrei din judetul Constanta este in aceste zile destinatia obligatorie pentru mii de pelerini. Luni il prazmuim pe "cel dintai chemat dintre apostoli".

Autocarele au inceput sa soseasca la manastire, iar comerciantii cu matanii, calendare si iconite s-au instalat deja. Calugari sau simpli comercianti si-au intins tarabele pe drumul ce duce spre manastirea Sfantului Andrei. Momentul e pregatit din timpul anului, iar multi au venit aici cu icoane la care au lucrat cu lunile.

Si, pentru ca tot au ajuns pana aici, credinciosii stau la rand ca sa sarute icoanele in pesterea in care se spune ca, odinioara, a trait si s-a rugat cel care e stiut drept primul dintre apostolii lui Iisus Hristos.

A fost agitatie mare duminica pe la Manastirea Sfantului Andrei, dar luni vor fi si mai multi oameni. 10.000 de pelerini sunt asteptati.

Alti peste 620.000, cu nume precum Andrei, Andreea sau Andra, Andruta, Andrusca, Andreas, se pregatesc sa dea de baut. Ministerul de Interne spune ca peste 300.000 de barbati si tot atatea femei poarta numele sfantului.

Traditia spune ca in aceasta noapte oamenii ung casele cu usturoi si mananca usturoi pentru a se pazi de strigoi. Si mai e un obicei, vechi, legat de noaptea Sfantului Andrei: se seamana grau intr-o oala de pamant si se stie asa daca anul va fi sau nu bogat in roade.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO