Satelit german, sub supraveghere. ROSAT ar putea lovi Pamantul

Dată publicare: 03-03-2011 14:53
Dată actualizare: 27-08-2012 18:44


ROSAT

Specialistii monitorizeaza satelitul german ROSAT, care, la reintrarea in atmosfera Terrei, ar putea sa se prabuseasca, asa cum s-a intamplat acum mai bine de 30 de ani cu Skylab.

Satelitul ROSAT cantareaste 2.426 de kilograme si ar trebui sa revina in atmosfera terestra undeva intre octombrie si decembrie anul acesta, au declarat oficiali de la Agentia Spatiala Germana, intr-un interviu pentru ziarul Der Spiegel.

Deocamdata nu se stie insa daca bucati din satelit vor lovi Pamantul, daca acesta se va dezintegra sau nu, dar se stie ca el se va incalzi foarte tare la reintrarea in atmosfera, la mai mult de 982 de grade Celsius.

Mai tarziu, purtatorul de cuvant al agentiei a declarat la un post de radio ca "estimarile curente arata o probabilitate foarte scazuta ca satelitul sa se zdrobeasca de Pamant".

Ce s-a intamplat cand un alt satelit s-a prabusit

In 1979, dezintegrarea satelitului Skylab a dus la o adevarata nebunie, iar oamenii s-au calcat in picioare ca sa gaseasca ramasite pe care sa le pastreze ca suveniruri. Satelitul s-a prabusit in apropiere de Eye Highway, in Balladonia, Australia, si mai multe ferme au fost lovite de bucati din el.

Realizarile satelitului ROSAT

Scopul pentru care a fost lansat ROSAT a fost acela de a realiza "prima supraveghere completa a surselor de raze X astrale".

Datele furnizate au fost folosite in sute de articole, cu ajutorul lui au fost facute primele fotografii cu raze X ale lunii, a fost primul satelit care a surprins coada cometelor si a fost de folos in descoperirea a peste 200 de urme ale exploziilor supernovelor.

Acum, ROSAT se afla inca pe orbita Pamantului, la o distanta de 500 de kilometri. Agentia Spatiala Europeana il monitorizeaza, dar nu poate sa dea explicatii sigure despre ce se va intampla cand va ajunge in atmosfera Terrei.

Sursa: MSNBC

Tags: rosat, sateliti,