Pro sau contra pilulelor contraceptive?
Desi astazi se sarbatoreste “Ziua Internationala a Contraceptiei”, datele publicate de Comisia Europeana nu pot sa bucure autoritatile romane deoarece tara noastra ocupa unul dintre ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste nivelul de cunostinte.
Tinerii au la dispozitie numeroase surse de informare cu privire la contraceptie si au la dispozitie o gama larga de metode de contraceptive, dar cu toate acestea, ei prefera sa foloseasca metode traditionale, precum metoda calendarului, coitus interruptus sau spalaturile vaginale. Conform unui studiu o romanca din cinci foloseste metoda spalatului cu otet.
Insa toate acestea dau gres, multe tinere ramanand insarcinate, astfel in Romania din doua sarcini, una se se soldeaza cu intrerupere.
Mitul ca pilulele sunt toxice si poti face cancer sau ca te ingrasi si chiar mitul ca iti apare par pe corp sunt cateva din informatiile care au impanzit Romania si le starneste frica femeilor, facandu-le nu incerce metodele contraceptive.
Exista numeroase metode de contraceptie cum ar fi:
Metode hormonale:
- pilula contraceptiva
- injectii hormonale cu efect contraceptiv
- patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele
- inele vaginale contraceptive
Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe,etc).
Dispozitive intrauterine:
- Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron).
- sterilet
Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii.
Metodele de bariera:
- prezervativele
- diafragmele
- calotele (capisoanele) cervicale
- buretii
- spermicidele
Planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului) este eficient doar in cazul utilizarii atente. Nu este recomandata utilizarea acestei metode in cazul in care se doreste o contraceptie sigura.
Metoda calendarului necesita cunoasterea amanuntita a zilelor fertile de pe parcursul ciclului menstrual (studierea semnelor de fertilitate, temperatura corporala, pentru cel putin 2 luni consecutive).
Contraceptia permanenta:
- vasectomia
- ligatura chirurgicala a trompelor uterine
Confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite. Aceste metode contraceptive se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza este sigura ca nu mai vrea copii niciodata.
Cum influenteaza metodele contraceptive sanatatea?
Pentru a afla cat de sigura este o metoda contraceptiva pentru propria sanatate, este bine sa se consulte un specialist, mai ales in cazul in care persoana este fumatoare sau are probleme de sanatate care includ:
- hipertensiune arteriala
- antecedente personale sau familiale de tromboza venoasa profunda cu sau fara emboli
- cefalee, migrene
- nivel crescut al trigliceridelor
- diabet zaharat cu sau fara complicatii
- boli cu transmitere sexuala (BTS)
- cancer mamar in antecedente
Totusi, studii recente au demonstrat ca anticonceptionalele orale combinate (estrogen si progesteron) cu administrare de cel putin un an protejeaza impotriva cancerului uterin.
Exista si metodele contraceptive de urgenta
- "Pastila de a doua zi": poate fi administrata pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Totusi eficacitatea metodei este mai mare cand este utilizata in primele 72 de ore.
- inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual
Si totusi cu atat de multe metode de contraceptie si cu numeroase cabinete de planning familial si medici ginecologi, care pot furniza date si lamuriri pe aceasta tema, Romania ocupa in continuare un nefericit loc I in ceea ce priveste rata avorturilor din Europa, desi din 1999 a scazut considerabil.
Tu ca femeie ce parere ai? Iti este frica? Folosesti nu folosesti metode contraceptive? Ce sfaturi dai?