Plecati intr-o lume mai buna...

Ultima actualizare: 02-04-2012 18:24

Anul 2008 a fost unul trist. Artisti consacrati sau personalitati marcante din cultura romaneasca si nu numai au trecut in nefiinta, de cele mai multe ori, dupa o lunga si crunta suferinta. Singura noastra alinare este ca au plecat intr-o lume mai buna!


Moartea Ancai Parghel a a vut un impact devastator asupra familiei, colaboratorilor, dar si asupra oamenilor care n-au cunoscut-o decat prin muzica. Artista a castigat o batalie in lupta cu cancerul, dar a pierdut razboiul cu acesta. Pe 5 decembrie, Anca Parghel a incetat sa mai sufere si a plecat printre ai ei, printre ingeri.

Disparitia din lumea aceasta a lui Stefan Iordache a constituit si ea un punct de cotitura pentru arta romaneasca. Maestrul s-a stins din viata pe 14 septembrie, in urma unui stop cardio-respirator. Actorul avea doar 67 de ani cand ne-a parasit.

Un alt monstru sacru al scenei romanesti, Ovidiu Iuliu Moldovan, a ales si el viata de dincolo, la inceputul anului. Avea 66 de ani si suferea de ciroza. In ultimii ani din viata, actorul a ales sa renunte la cinematografie, dedicandu-se cu totul teatrului.

Aceeasi boala cumplita l-a rapus si pe marele Colea Rautu. Artistul a decedat pe 13 mai, la 96 de ani. Pe numele sau adevarat Colea Rutkovschi, celebrul actor a facut roluri memorabile in filme ca "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul" sau "Fratii Jderi.

Pe 7 septembrie, artistilor de pe lumea cealalata li s-a alaturat Ilarion Ciobanu. Interpretul unora dintre cele mai cunoscute personaje de film din Romania avea 77 de ani si suferea de cancer faringian.

Pe 30 ianuarie, scriitorul Vintila Corbul a decedat la locuinta sa de langa Versailles, la varsta de 91 de ani. Printre cele mai cunoscute carti ale sale se numara "Caderea Constantinopolelui", cea mai bine vanduta carte din beletristica romaneasca.

George Pruteanu a disparut dintre noi la doar 61 de ani, dupa ce a suferit un infarct. Acesta a fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicatii si realizator al unor programe despre folosirea corecta a limbii romane.

Si lumea pictorilor a suferit, anul acesta, o pierdere. Pe 1 aprilie, Sabin Balasa a decedat in urma unui un atac cardio-respirator, survenit pe fondul unui cancer generalizat.

George Emil Palade, biolog de reputatie mondiala, singurul roman laureat al Premiului Nobel pentru medicina in anul 1974, a decedat la varsta de 96 de ani.

Actrita Dina Cocea avea si ea aceeasi varsta, cand a facut stop cardiac. Artista ne-a lasat mostenire cateva pelicule importante, cum ar fi: Aurel Vlaicu, Stefan cel Mare, Ciprian Porumbescu sau Iancu Jianul Haiducul. Rolul ei preferat a fost insa cel al Reginei Elisabeta, rol pe care l-a jucat de 115 ori.


Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO