Mistere si ciudatenii in jurul planetei Saturn
Chiar daca nu s-au descoperit omuleti verzi sau albastri pe aceasta planeta, ea continua sa suscite interesul pamantenilor cu tot felul de fenomene ciudate.
Saturn este a sasea planeta de la Soare si a doua ca marime in sistemul nostru solar. Este formata in principal din hidrogen si heliu. Asa ca daca s-ar descoperi saturnieni cu corzi vocale, glasul acestora ar suna pitigaiat, ca atunci cand inspiri aerul dintr-un balon.
La polul nord al planetei a fost descoperit de curand un hexagon de doua ori mai mare decat Pamantul, inconjurat de vortex-uri ciclonice uriase. De fapt Voyager 1 si Voyager 2 fotografiasera misteriosul fenomen si in urma cu doua decenii, insa faptul ca el a aparut din nou in imaginile surprinse de sonda spatiala Cassini demonstreaza ca nu este o aparitie trecatoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hexagonul este similar vortexului polar de pe Terra, format din vanturi puternice. Numai ca pe Pamant acesta este rotund.
Atractia principala o reprezinta insa pentru unii inelele. Atata timp cat nu sunt la biserica, ci doar undeva, in spatiul indepartat, e numai bine. Asadar, acestea sunt formate din gheata, roci si praf.
O data la 15 ani, in timpul echinoctiului saturnian, si ele au parte de un fenomen interesant: dispar din raza telescopica a pamantenilor. Explicatia este una simpla: o data cu apropierea de Soare, corpurile ce formeaza inelele isi schimba unghiul de inclinare si se vad foarte subtiri. Fenomenul va cunoaste amploarea maxima in septembrie 2009.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: imagini, saturn, fenomen, sonda spatiala,
Dată publicare:
27-10-2008 00:00