Jean-Michel Aulas, zis si JMA vs. George Becali, zis Jiji

Gigi si JMA

Sau, altfel spus, presedintele Olympique Lyon fata in fata cu finantatorul clubului Steaua Bucuresti.


Origini

Unul, fiu de profesori, nascut pe 22 martie 1949 in L’Arbresle (in regiunea Ronului). Celalalt, pui de machidon, nascut pe 25 iunie 1958 la Zagna, judetul Braila.

Primii pasi in afaceri

JMA le cere parintilor emanciparea la 19 ani (major ar fi devenit abia doi ani mai tarziu), pentru a pune bazele CEGI (Centre d'etudes et de gestion par l'informatique). In 1983 devine membru fondator CEGID (Compagnie europeenne de gestion par l'informatique decentralisee), unde ii coopteaza pe cei mai buni dezvoltatori si lucratori in vanzari de la fostul job. Cifra de afaceri a CEGID Group a fost de aproape 250 de milioane de euro in 2007.

Citește și
STEAUA - OLYMPIQUE LYON 3-5
Meci nebun in Ghencea: STEAUA - OLYMPIQUE LYON 3-5
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cum la scoala nu prea i-a placut sa mearga, Gigi s-a lansat mai intai in afaceri ceva mai soioase si greu mirositoare: cu oi si telemea. Primul milion de dolari l-ar fi facut dupa ’89, din vanzarea de blugi adusi de la turci. Pentru ca nu avea unde sa depoziteze atat amar de banet, l-a descarcat cu basculanta in curte si l-a acoperit cu celofan. Asta pentru ca dolarii nu mai erau imbibati in seu si s-ar fi dus pe apa sambetei daca ar fi plouat. Conform topului Capital, Becali ar detine acum nu mai putin de 2,5 miliarde in euro.

Distinctii

JMA este Cavaler al Legiunii de Onoare, cea mai importanta decoratie franceza, instituita in anul 1802 de insusi Napoleon Bonaparte.

Si Gigi a fost decorat de mitropolitul Ardealului, cu medalia Crucea Andrei Saguna.

Pasiunea pentru fotbal

Jean-Michel Aulas preia in 1987 fraiele Olympique Lyon, o echipa plina de datorii, ce retrogradase in liga secunda franceza. Sub conducerea sa, Lyon isi reia seria de titluri de campioana castigate in Ligue 1. Mai mult, in 2007 JMA a fost ales presedintele G14, asociatia celor mai puternice 18 cluburi din Europa.

Gigi Becali a devenit actionar majoritar al clubului Steaua Bucuresti in 2002. Sub conducerea lui, echipa a obtinut calificare dupa calificare, atat in grupele Cupei UEFA, cat si in Champions League. Transformate in bani, acestea inseamna milioane de euro la vistieria clubului.

Filantropie

Orice ar face, JMA pur si simplu nu il poate invinge la acest capitol pe voievodul din Pipera.

Gigi a scos din valiza-i incapatoare suficienti bani ca sa construiasca biserici, a donat milioane de euro pentru manastirile ortodoxe de pe Muntele Athos, pe langa alte milioane de lei pentru alti nevoiasi care il asteapta pe la poarta palatului si a construit case pentru sinistrati la Vadu Rosca.

Spirit de invingator

JMA a venit la Bucuresti pentru un egal. Sau poate se vrea doar diplomat. Gigi in schimb ii stimeaza, dar vrea sa-i bata pe francezi, pana vad stele ros-albastre.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Prinde Steaua primavara europeana?
Prinde Steaua primavara europeana?

Meci foarte greu pentru Steaua, in Ghencea! In aceasta seara, jucatorii ros-albastri vor trebui sa le "tina piept" celor de la Olympique Lyon!

Meci nebun in Ghencea: STEAUA - OLYMPIQUE LYON 3-5
Meci nebun in Ghencea: STEAUA - OLYMPIQUE LYON 3-5

Dupa ce Steaua a condus cu 2-0 dupa primele 11 minute si apoi cu 3-2 la pauza, in a doua repriza s-a vazut egalata ca pana la urma sa piarda cu scorul de 3-5.

Basescu e urat si chel, Steaua seamana cu el!
Basescu e urat si chel, Steaua seamana cu el!

Nu o spunem noi, ci a sugerat-o chiar finantatorul Stelei, Gigi Becali, la sport.ro.  Acesta a incercat sa compare situatia actuala a formatiei din Ghencea cu situatia unui barbat caruia i-a cazut parul.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.