George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel, a decedat


Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2012 03:47
Data publicarii: Miercuri 08 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Exclusiv online

George Emil Palade, singurul roman laureat al Premiului Nobel, a decedat miercuri, in Statele Unite, la varsta de 96 de ani.

Acesta a castigat importanta distinctiie stiintifica in 1974, pentru cercetarile sale in domeniul organizarii celulare.

S-a nascut la Iasi, in 1912, intr-o familie de intelectuali. Desi tatal sau isi dorea ca acesta sa urmeze filozofia, Palade a decis sa se dedice in totalitate cercetarii.

A absolvit Facultatea de Medicina Carol Davila, din cadrul Universitatii din Bucuresti, Romania. A fost membru al acestei facultati pana in 1945, cand a plecat in SUA pentru studii post doctorale. Acolo s-a alaturat profesorului Albert Claude la Institutul Rockefeller pentru Cercetare Medicala.

In 1952, Palade a devenit cetatean al Statelor Unite. Intre 1958 si 1973 a fost profesor la Institutul Rockefeller, apoi a Yale, pana in 1990. Din 90 a ales Universitatea din California, unde si-a incheiat bogata activitate in domeniul stiintific.

La Institutul Rockefeller, Palade a folosit microscopia electronilor pentru a studia organizarea interna a organitelor celulare precum mitocondriile, cloroplastele si aparatul Golgi.

In viata particulara a fost casatorit cu Irina Malaxa, fiica renumitului industrias si apoi cu o cercetatoare din domeniul biologiei celulare.

Premiul Nobel pentru Chimie, impartit frateste de trei americani
Premiul Nobel pentru Fizica, impartit de SUA si Japonia
Premiul Nobel: Din 1901, pana azi
VIDEO PROTVPLUS.RO