Dezbatere: Romania, tara taxelor! Acum si taxa pe link
Posesorii de blog trebuie sa plateasca 1.000 de lei pe luna daca vor sa-si "condimenteze" continutul cu melodii preluate de pe site-urile de sharing sau cu bannere.
Conditii pentru ca entitatea virtuala sa "beneficieze" de noile reglementari:
• este un blog sau un site;
• contine link-uri catre videoclipuri;
• contine link-uri catre materiale audio;
• afiseaza bannere (gratuite sau contra cost);
• are mai putin de 100.000 de afisari lunar.
Daca intrunesti toate aceste elemente, felicitari! Ai castigat dreptul la taxa lunara de 1.000 de lei.
Initiativa apartine Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor si a pornit de la dorinta Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania de a taxa orice fel de continut muzical romanesc aflat pe internet. O lege similara a fost respinsa de curand in Statele Unite.
Ce si cum se fura in Romania pe Internet
Practic, in Romania se pirateaza orice: de la continut editorial, video, audio si pana la programe sau softuri. Legislatia in vigoare ii amendeaza pe cei ce utilizeaza toate aceste productii fara a le fi inregistrat in prealabil cu 10.000 de lei, iar multiplicarea neautorizata este sanctionata cu 25.000 de lei.
Inserarea de link-uri sau de continut embedat se zbatea pana acum intr-o nebuloasa. Autoritatile din domeniu cred ca au gasit solutia prin masurile propuse. Si totusi, o problema ramane. Pana la urma, blogul sau site-ul pe care apare link-ul sau codul de embed este cel care pirateaza "second hand". YouTube nu raspunde pentru continutul publicat, care tine exclusiv de utilizatori. Poate, in cel mai fericit caz, sa inlature de pe site, la cerere, o anumita productie care incalca anumite norme sau drepturi.
Cine ar putea castiga de pe urma noilor decizii?
La prima vedere artistii romani, ale caror venituri ar fi sporite considerabil din taxarea continutului difuzat online. Insa cati dintre bloggeri ar mai risca sa promoveze un nou album sau o noua melodie contra cost, in conditiile in care nu castiga nimic. Ceea ce nu ar fi o problema majora sa spunem pentru artistii consacrati, loviti direct in profit daca apar pe YouTube. Dar poate ca ar fi o problema in cazul trupelor noi, mici, underground, care gasesc astfel o modalitate de a-si promova melodiile, clipurile sau concertele.
Cum ar putea fi impozitat un banner afisat gratuit?
Este adevarat: bannerele ne asalteaza oriunde in online. Reclama este cu atat mai agresiva si mai agasanta cu cat pretul platit este si el mai mare. Dar daca el nu costa nimic, atunci pe ce temei ar putea fi impozitat?
In Romania avem bloguri la kilogram. Bloguri de dragul de a avea blog, bloguri ca hobby, bloguri numai bune de inchis tabul de cum ai intrat pe ele, bloguri scrise bine. Putini sunt insa bloggerii care castiga si bani din stradania lor de a aduna cat mai multi cititori pe cap de litera produsa. Cum se pot obtine bani? Prin AdSense, din retele de publicitate online, bannere, articole comandate si platite, link-uri platite, download contra cost, sponsorizari, prin vanzarea de produse ori servicii. Suna pompos, dar nu multi reusesc sa castige suficient cat sa se lase de job si sa se dedice exclusiv blogosferei.
Ar fi interesant de aflat cum va fi implementata noua norma, in conditiile in care, pana in momentul de fata, legile existente nu au parut sa ii opreasca pe utilizatorii de calculator in general si de Internet in particular sa incalce drept de autor dupa drept de autor.
Crezi ca bloggerii ar trebui sa plateasca pentru continutul preluat de pe siturile de sharing sau pentru bannere pe care nu le taxeaza?
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: youtube, taxa, blogger, dezbatere, blog, banner,
Dată publicare:
30-10-2008 00:00