Dezbatere: Cum ai promova turismul romanesc?
In plina criza economica internationala, tara noastra poate reprezenta o alternativa atragatoare la destinatii mai scumpe. Stim oare sa speculam acest avantaj?
Zeci de mii de turisti invadeaza vara litoralul Marii Negre, iar in timpul iernii Valea Prahovei si Poiana Brasov. Nu sunt insa singurele oferte ale Romaniei, insa in timp ce gradul de ocupare al statiunilor de aici este de aproape 100%, in alte parti el este de numai 50% sau chiar mai putin.
Motivele sunt dintre cele mai diverse:
- incapacitatea atragerii investitorilor, pusi pe goana de lipsa infrastructurii si a promovarii, aflate in responsabilitatea statului. Orice initiativa privata este sortita sa ramana in anonimat sau chiar sa esueze fara un branding de tara si sprijin din partea structurilor statului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
- lipsa infrastructurii: avem partii, litoral, statiuni balneo-climaterice, manastiri, Delta Dunarii, dar ne lipsesc drumurile, autostrazile, aeroporturile, mijloacele de transport, serviciile hoteliere ireprosabile, punctele de informare. Sunt doar cateva dintre ofertele care asigura succesul turismului din tarile dezvoltate, un obiectiv pe care Romania l-a ratat cu gratie.
- insuficienta promovare: ne laudam cu sarmalele si mamaliga noastra, cu mujdeiul de usturoi, cu salata de vinete, cu Vlad Tepes “Dracula” sau “Casa Poporului”. Oferta turistica a Romaniei ramane insa ascunsa sub pres, atata vreme cat cea mai buna campanie de revigorare a imaginii noastre in strainatate s-a bazat pe “fabulospirit”.
S-a vorbit despre Romania ca “Europa in miniatura”, cu o cultura straveche si bogata, cu traditii si oameni ospitalieri, cu avantajul incontestabil al formelor de relief variate sau cu personaje istorice cunoscute deja de o lume intreaga. Toate acestea ar trebui sa se transforme intr-un burete care sa absoarba din ce in ce mai multi turisti.
Cum s-ar putea intampla insa acest lucru in conditiile unei infrastructuri si promovari practic inexistente este greu de spus. S-ar putea spune ca Romania se afla la o rascruce in ceea ce priveste potentialul enorm al turismului autohton si capacitatea de exploatare a acestuia.
Tu cum ai promova turismul romanesc? Ce ai face pentru a-i imbunatati imaginea atat in fata romanilor, cat si a strainilor? Comenteaza aici.