Descoperire de senzatie: Calea Lactee, relicva unor galaxii antice! FOTO
Putem dovedi ce intuiau astronomii in urma cu 30 de ani. Calea Lactee s-a format prin inghitirea unor galaxii de dimensiuni mai mici. Aceasta este concluzia unei echipe de cercetatori dupa studierea a peste 20.000 de stele din aceasta galaxie.
"Inca mai avem multe de descoperit"!
Specialistii spun ca galaxia este formata din doua componente distincte, haloul interior si cel exterior, care se rotesc in directii opuse. Discul acestei galaxii, un alt element din structura sa, se roteste la o viteza de 500.000 de mile pe ora. In jurul acestui disc se afla ceea ce specialistii numesc haloul interior, care orbiteaza in aceeasi directie cu o viteza de 50.000 de mile pe ora. In schimb, haloul extrerior se roteste in directia opusa cu 100.000 de mile pe ora.
Aceasta descoperire a fost facuta de o echipa de experti dupa ce au studiat peste 20.000 de stele din aceasta galaxie. Descoperirea confirma astfel ce au intuit astronomii in urma cu 30 de ani si anume ca galaxia Calea Lactee a inghitit alte galaxii mai mici.
"Astfel haloul interior si cel exterior s-au format in momente diferite. Aceasta descoperire ne ofera o imagine mai clara cu privire la formarea primelor structuri din galaxia noastra si din intregul Univers", spun specialistii.
Caleea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar, a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum și a peste 1.000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de masa al galaxiei, numit și centru galactic.