De ce avem temperatura corpului de 37°C?
Oamenii de stiinta au gasit raspunsul la intrebarea ce a atras multe dezbateri de-a lungul timpului. Ei au descoperit ca avem temperatura de aproximativ 37°C pentru ca altfel am manca pe rupte sau ne-am putea alege cu ciuperci.
Cercetatorii s-au intrebat mereu de ce mamiferele superioare - din care face parte si omul - au o temperatura mult mai mare, comparativ cu cea a altor animale. Acesta ar putea fi raspunsul:
Daca am avea corpul mai cald, ar trebui sa mancam non-stop ca sa ne alimentam si sa ne putem sustine metabolismul, scrie Science Daily.
Daca l-am avea mai rece, atunci ciupercile ar gasi un loc perfect ca sa se dezvolte - pe pielea sau pe mucoasele noastre.
Numarul speciilor de ciuperci care ar putea infecta un organism animal, de regula, scade cu 6% pentru fiecare grad Celsius in plus. Asa se face ca avem nevoie de caldura ca sa ne ferim de ele. Problema este "cat de multa caldura?".
Asa au ajuns oamenii de stiinta la un model matematic prin care au analizat beneficiile temperaturii corpului si au descoperit ca daca am avea mai mult de 37°C, ar trebui sa mancam cantitati industriale de alimente, ca sa putem mentine o astfel de stacheta.
Se poate spune ca suntem "proiectati" sa traim la o temperatura care maximizeaza beneficiile si minimizeaza costurile - si anume 36,7°C (aprox. 37°C).
Sursa: Pro TV
Etichete: temperaturi, stiinta, metabolism, corp, curiozitati,
Dată publicare:
03-01-2011 00:00