Cum recunosti si cum poti ajuta un copil care sufera de ADHD

Ultima actualizare: 06-05-2012 21:35
Copil

ADHD este o afectiune de care sufera aproximativ 7% dintre copiii si adolescentii din Romania si, daca nu este tratata la timp, poate afecta rezultatele scolare si viata sociala a micutului.


Prevalenta
Potrivit specialistilor, tulburarea este mult mai frecventa la baieti decat la fete si apare timpuriu, adesea inainte de trei ani. Deoarece parintii din Romania nu sunt obisnuiti sa considere aceste tulburari de comportament o boala, acestia ajung foarte rar la medic.

Simptome
Un copil care sufera de ADHD are cateva caracteristici relevante: se misca mereu si nu poate sta linistit cateva minute, nu este atent la ce se intampla in jurul lui, nu asculta ce i se spune, este impulsiv si tinde sa se loveasca de lucrurile din casa.

Cauze
Specialistii sunt de parere ca aceasta afectiune are cauze multiple. Astfel, studiile arata ca tigarile si alcoolul consumate de mama in timpul sarcinii au legatura cu ADHD.

Cu toate acestea, aditivii alimentari si zaharul sunt factorii care potenteaza aceasta boala. De aceea, medicii sfatuiesc ca parintii sa fie atenti la ce dulciuri ofera copiilor lor.

Tratamente
Un parinte care banuieste ca unul dintre copiii sai sufera de ADHD trebuie sa se adreseze medicului. Acesta va recomanda si vizita la psiholog si chiar inceperea unei psihoterapii pentru copil.

Psihologii sfatuiesc parintii sa ii ofere copilului un program bine stabilit, valabil pentru fiecare zi. Programul trebuie sa includa timp pentru studiu, dar si pentru joaca. In situatia in care copilul este elev, parintii trebuie sa nu refuze dialogul cu cadrele didactice, pentru ca cel mic sa se integreze cat mai bine in colectivul clasei.

De regula, tratamentul psihologic dureaza doi ani, insa acesta poate continua si mai mult.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO