Condamnam sau acceptam, dar nu ne scuzam!
Vaticanul a ajuns la concluzia ca teoria evolutionista nu contravine invataturilor Bibliei, dar nici prin gand nu-i trece sa-si recunoasca greseala si fata de autorul acesteia.
Arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, ministrul culturii din Vatican, a anuntat marti ca mai multi teologi, oameni de stiinta si filosofi se vor intruni in luna martie la Roma pentru a celebra astfel 150 de ani de la publicarea volumului “Originea speciilor” ce poarta semnatura lui Charles Darwin.
Bisericile crestine au refuzat multa vreme sa accepte teoria lui Darwin, intrucat aceasta nu se potrivea prea bine cu ceea ce scrie in Biblie, si anume ca lumea a fost creata in sase zile de Dumnezeu.
Pana la urma, catolicii au hotarat sa nu ia literal cuvintele Bibliei, ci sa considere ca acestea sunt o alegorie a felului in care a luat nastere lumea. Papa Pius al XII-lea a recunoscut inca din 1950 ca abordarea lui Darwin este una rezonabila. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Papa Ioan Paul al II-lea in 1996. Dar nici gand sa se scuze pentru atitudinea ostila abordata la inceput.
Sa nu luam totul atat de dramatic totusi. Catolicii, prin vocea Papei Ioan Paul al II-lea, si-au cerut scuze pentru ororile Inchizitiei si nu o data, ci chiar de doua ori. Tocmai cand mai multi istorici si clerici se chinuiau sa demonstreze ca Inchizitia nu a fost chiar "omul negru" pe care il considerau toti. Gafa sau nu?
Si statul roman a condamnat comunismul la sfarsitul anului 2006 in Parlament. Cu toate acestea niciun reprezentant al regimului nu a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii in afara de sotii Ceausescu, in cadrul unui proces pripit. Deci la ce folosesc scuzele?