Lucian Biro, expert in securitate nucleara: ce s-a intamplat la Fukushima
VIDEO. Guvernul japonez anunta ca explozia de la Fukushima nu a avariat invelisul reactorului nuclear. El a adaugat ca nivelul de radioactivitate din zona centralei a scazut dupa explozia produsa sambata.
Agentia nipona de securitate nationala a anuntat ca este putin probabil ca acel eveniment sa fi insemnat o explozie in interiorul reactorului. Totusi, nu poate fi exclusa aceasta posibilitate.
Lucian Biro, expert in securitate nucleara (L.B): In cel mai rau caz, cred ca o parte din circuitul primar e posibl sa nu fi rezistat presiunii create in interior, din cauza faptului ca sistemele de racire de avarie nu au functionat, nu a mai functionat racirea zonei active, pentru ca sistemele Diesel nu au mai furnizat energie electrica, pentru alimentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
I: Ce s-a intamplat mai departe?
LB: Mai departe, caldura reziduala s-a acumulat, presiunea a crescut foarte mult, zona activa este posibil sa se fi topit. De aici, au cedat portiuni din circuitul primar sau chiar din reactor.
I: Circuitul primar, miezul reactorului este partea critica a unitatii. In ce stadiu este acum miezul reactorului?
LB: Banuiesc, avand in vedere consecintele care pot fi anticipate din ceea ce relateaza cei din Japonia, ca miezul reactorului este in stare topita partial sau total si ca el nu se mai gaseste in forma de proiect, adica este dezmembrat.
I: Ce urmeaza? Ce se poate intampla cu acest reactor care degaja o cantitate enorma de caldura, pe o perioada foarte lunga de timp?
LB: Caldura degajata nu este enorma, insa, pentru zona activa ea este suficienta pentru a mentine aceasta zona la temperaturi inalte. In zilele care urmeaza probabil ca expertii vor incerca sa elimine aceasta zona activa, fie s-o imprastie, fie s-o raceasca in conditii foarte bune, astfel incat temperatura sa scada la limitele normale.
I: Se poate interveni? Pot oamenii merge pana acolo sa intervina acolo?
LB: In momentul de fata, nu se poate interveni. In momentul de fata, singura metoda este racirea zonei, intr-o forma sau alta, urmand ca dupa aceea, cu roboti si alte sisteme sa se incerce eliminarea masei critice.
Acest incident a aparut in urma cutremurului de ieri. Cutremurul a afectat in principiu sistemul de racire a reactorului care nu se mai poate raci asa cum a fost el proiectat. Este doar unul dintre cele cateva care sunt in acea parte a Japoniei....
I: Dupa cum s-a anuntat, si la grupul numarul 2 exista probleme.
Exista pericolul sa apara aceeasi situatie si la alte reactoare?
LB: Da, pentru ca exista o cauza comuna: generatoarele electrice Diesel nu au mai functionat pentru racirea reziduala si acest lucru a fost cauzat de cutremur. Probabil ca au fost afectate sistemele mecanice.
I: Asadar, am putea asista la multiple explozii?
LB: Mi-e greu sa va spun, dar probabil ca se v ajunge la dificultati in evacuarea energiei reziduale din zona activa, situatie care daca este sa continue, este posibil sa se ajunga la aceeasi reactie.
I: Este periculoasa aceasta situatie pentru locuitorii Japoniei?
LB: Dupa cum stiti deja, populatia a fost evacuata pe o distanta de 20 de kilometri si in functie de evolutia situatiei probabil ca se va ajunge la evacuari pe o raza mai mare. Insa, in momentul de fata planul de urgenta functioneaza din plin, astfel incat populatia Japoniei sa nu aiba de suferit.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, explozie, centrale nucleare, tsunami,
Dată publicare:
12-03-2011 14:15