Registrul donatorilor onorifici de celule stem va functiona din septembrie!
Romania va avea Registrul donatorilor onorifici de celule stem. Guvernul a aprobat miercuri hotararea de infiintare a acestei insitutii.
Anuntul vine ca o gura de aer pentru miile de bolnavi de leucemie, talasemie sau cancer limfatic, a caror viata depinde de un donator onorific. Guvernul a luat acesta decizie in urma campaniei "Avem viata in sange!", derulata in ultimele luni de Stirile ProTV.
Potrivit hotararii de Guvern aprobata, registrul devine functional de la 1 septembrie si va avea 40 de angajati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-o prima faza, opt laboratoare din mai multe judete ale tarii vor face teste de compatibilitate, iar analizele vor fi trimise in cele trei centre unde se face transplant medular in Romania: Timisoara, Targu Mures si Bucuresti.
Angajatii registrului vor avea obligatia sa gestioneze baza de date care ii cuprinde pe donatorii de celule stem si sa incurajeze oamenii sa se alature acestui proiect nobil, salvator de vieti.
In plus, viitorul sef al institutiei este obligat sa faca toate demersurile pentru ca Romania sa fie conectata la registrul international, ce cuprinde 13 milioane de potentiali donatori.
Viitorul sediu al Registrului national al donatorilor onorifici de celule stem se afla in cladirea Institutului National de Hematologie.
Registrul va fi o institutie separata, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat.
Anuntul de miercuri vine in urma campaniei ''Avem viata in sange!''. Stirile ProTV aduceau in atentie drama bolnavilor care sufera de o forma de cancer a sangelui si care n-au un donator compatibil in familie. Statistic, trei sferturi dintre ei sunt in aceasta situatie disperata si de aceea cei mai multi se prapadesc, pentru ca in strainatate o astfel de procedura costa spre 200.000 de euro. Odata cu infiintarea Registrului, lucrurile se vor schimba in bine.
Decizia privind infiintarea Registrului a fost anuntata la sfarsitul lunii aprilie, in emisiunea "Romania, te iubesc!".
Primul termen, cel privind elaborarea hotararii de Guvern a fost respectat. Oficialii au apoi la dispozitie 60 de zile pentru a pune la punct activitatea Registrului, astfel incat de la 1 septembrie, acesta sa devina realitate, asa cum au promis. Pana atunci, campania continua! Pentru ca avem viata in sange!