Microsoft se plange la UE ca Google nu ii da YouTube
Dumnezeul internetului este acuzat de concurentul sau cel mai puternic ca abuzeaza de pozitia sa. Lupta se tine pe teren european, iar pentru inceput cei doi giganti se faulteaza reciproc, de ochii lumii.
Meciul Microsoft - Google, un fel de wrestling profesionist
Microsoft a depus la autoritatea antitrust a Uniunii Europene o plangere in care acuza Google ca abuzeaza de pozitia dominanta detinuta pe piata cautarilor pe Internet din regiune, prin restrictionarea accesului motoarelor de cautare ale concurentilor la site-ul YouTube.
Cu alte cuvinte, achizitionarea YouTube in 2006 a insemnat ca celelalte browsere web concurente au fost imediat restrictionate si nu au mai avut acces deplin pentru a da rezultate bune la cautari.
Microsoft reclama acum faptul ca telefoanele cu Windows Mobile au fost chiar blocate in incercarea de a accesa YouTube.
Brad Smith, directorul juridic al Microsoft a declarat ca "plangerea se concentreaza pe o serie de actiuni prin care Google vizeaza consolidarea pozitiei dominante de pe piata cautarilor pe Internet si a publicitatii online in detrimentul utilizatorilor europeni".
El precizeaza ca Google controleaza aproape 95% din piata europeana de profil si doua treimi din cea americana.
Dupa ce a preluat YouTube, Google a construit Android pentru telefoanele sale si i-a creat o aplicatie speciala prin care sa acceseze continutul celui mai popular site de fisiera video din lume. Aplicatia este complexa si permite selectarea categoriei sau cautarea dupa diverse criterii.
Acelasi lucru se petrece si pe telefoanele iPhone ale celor de la Apple, insa toate celelalte terminale sunt vaduvite de o astfel de posibilitate, astfel ca telefoanele cu Windows, de exemplu, pot intra in mod traditional pe site-ul YouTube si cam atat.
Microsoft stie din start ca este o plangere formala si ca este totodata si o forma de ironia, pentru ca in fata Google nu are de ce sa protesteze in legatura cu ce face competitorul sau.
Ar fi facut la fel daca era in locul sau, spun expertii, care reamintesc faptul ca gigantul american a fost gasit vinovat de abuz de pozitie dominanta in nenumarate cazuri legate de sistemul de operare Windows sau de suita MS Office. Intr-unul dintre cazuri a primit chiar o amenda de 1,68 de miliarde de euro.