Marele Zid al cenzurii. Cum au fost interzise site-uri in China pentru doar doua cuvinte
Guvernul chinez are o politica extrem de stricta atunci cand vine vorba de a cenzura informatii cu continut sensibil. Site-urile care deranjeaza sunt interzise.
In 2010, China a inchis 1.3 milioane de site-uri, cetateanul de rand avand accesul la internet redus cu 41%.
In 2009, chinezii au anuntat ca vor sa termine industria pornografica, dar lista neagra contine si site-uri precum Facebook, Twitter, Flickr, IMDB sau YouTube. Practic, orice site critica politica locala este rapid terminat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Google a fost interzis prima oara in 2002 potrivit analistilor. In 2006, Google a acceptat o varianta care sa respecte regulile de cenzura ale chinezilor, cuvinte precum Piata Tiananmen nefiind permise in cautari.
Google Plus nu a fost momentan blocat in China, dar serverele au mari probleme de functionare. Cu alte cuvinte, serviciul este cenzurat.
Evenimentele din Piata Tiananmen au fost motivul pentru are si Wikipedia a fost cenzurata, la a 15-a aniversare a tragediei.
Serviciul de blog Wordpress a refuzat sa accepte cenzura anumitor cuvinte, astfel ca a fost rapid introdus pe lista neagra.
Flickr a fost cenzurat in 2007 pentru ca Guvernul nu e de acord ca poporul sa puna poze la comun din care sa plece o eventuala revolutie.
Huffington Post, New York Times sunt de asemenea cenzurate, la fel ca si YouTube, interzis prima oara in 2008 dupa revoltele din Tibet. "Nu ne e frica de internet" spunea atunci Ministerul de Externe.
In 2009, dupa revolte cu victime in Xinjiang, userii Facebook n-au mai putut accesa site-ul. Mark Zuckerberg a fost de acord cu anumite politici de cenzura. "Cum poti sa conectezi intreaga lume daca lasi pe-afara 1 miliard de oameni" a spus boss-ul Facebook.
Pe lista se mai inscriu printre altele si:
Asian American Baptist Church
ABC.com
Association of Christian Community Computer Centers
American Cancer Society
MIT Alumni Association
The United States Army
The China Times
CBS.com
Federal Judicial Center
George Washington University
Los Angeles Times
U.S. Navy's Official Web Site
The University of Virginia
The Washington Post
Space Science Division, NASA