Dupa iPhone, si telefoanele cu Android iti stiu fiecare miscare prin GPS

Ultima actualizare: 19-10-2012 23:54

Smartphone-urile cu soft Android transmit locatia posesorului catre Google, la fel ca cum iPhone-ul furnizeaza date producatorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal.

Google si Apple strang informatii despre locatia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile sa indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul in care se afla o persoana.

Aceste baze de date ar putea oferi celor doua grupuri acces la piata de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimata sa ajunga la 8,3 miliarde de dolari pana in 2014, potrivit Gartner, citat de Mediafax.

Nokia si Microsoft au facut cununia civila

In cazul Google, potrivit unor noi cercetari ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a inregistrat locatia la fiecare cateva secunde si a transmis datele catre Google de cel putin cateva ori la fiecare ora. In plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locatia si intensitatea semnalului retelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentantii Google au refuzat sa comenteze

Pana anul trecut, Google aduna informatii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de masini StreetView, care fotografiaza si cartografiaza strazile in toata lumea. Compania a renuntat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, dupa ce a colectat, fara intentie, adrese de e-mail, parole si alte informatii personale din aceste retele.

Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informatii, a observat Kamkar.

Apple a atras atentia saptamana aceasta dupa ce doi cercetarori au anuntat ca iPhone-urile si iPad-urile contin un fisier care inregistreaza detaliat locul in care se afla posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.

Google este cel mai important furnizor de soft-uri pentru smartphone-uri in Statele Unite, in timp ce Apple ocupa pozitia a treia, potrivit datelor comScore Inc, citate de Wall Street Journal.

Cele doua grupurui au recunoscut anterior ca folosesc datele referitoare la locatie pentru a construi baze de date pentru retele Wi-Fi.

Germania cere Apple clarificari privind stocarea ilegala a datelor pe iPad

Totodata, Google a precizat ca foloseste o parte a datelor pentru a realiza harti rutiere mai precise. Un telefon mobil poate furniza informatii si despre viteza traficului pe o portiune de autostrada. Colectarea de informatii la scara larga despre locatie este ultima inovatie in materie de baze de date personale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO