iPhone si iPad inregistreaza toate miscarile utilizatorilor fara stirea lor

Ultima actualizare: 08-11-2012 02:37
iPhone4

Acestea sunt acuzatiile cu care se confrunta compania Apple si au fost lansate de specialisti in sisteme de securitate. Ei sustin ca aparatele iPhone si iPad inregistreaza toate miscarile utilizatorilor, fara ca acestia sa aiba habar.

Specialistii in sisteme de securitate au descoperit recent ca produsele Apple, iPhone si iPad memoreaza toate datele referitoare la locurile prin care umbla posesorul acestor aparate.

Aceste informatii sunt salvate si copiate in computerul utilizatorului, in momentul in care sunt sincronizate cele doua aparate. Informatiile contin coordonate de latitudine si longitudine, impreuna cu datele calendaristice, inregistrate de telefonul mobil in momentul deplasarii persoanei respective. Acest lucru inseamna ca oricine ar fura telefonul sau computerul unul posesor de iPhone sau iPad ar putea afla foarte usor toate locurile in care acesta a umblat.

"Apple a facut posibil acest lucru pentru aproape oricine - o persoana geloasa sau un detectiv - care ar obtine acces la telefonul tau sau la computer, ar avea informatii in detaliu despre locurile in care ai fost" - sustine Pete Warden, unul dintre cercetatorii care au descoperit aceasta problema, citat de The Guardian.

Pentru unele telefoane, stocarea acestor date a inceput de aporoape un an, adica de cand a fost realizata noua versiune a sistemului de operare iOS4, in iunie 2010. Un alt cercetator, Alasdair Allan, spune ca a cautat aceasta problema si la telefoanele companiei Google, cu sistem Android, dar nu a gasit nimic de acest gen.

Simon Davies, director al organizatiei Privacy International, s-a aratat foarte ingrijorat de situatia descoperita la Apple: "Este o descoperire foarte ingrijoratoare. Locatia este una dintre cele mai sensibile elemente din viata unui om - ganditi-va doar .. unde se duce seara cineva. Existenta acestor informatii reprezinta o serioasa amenintare asupra intimitatii, mai ales ca utilizatorul nu stie ca este urmarit si inregistrat".

Apple a refuzat sa comenteze aceasta situatie si nici macar nu a dorit sa spuna daca aceasta inregistrare poate fi oprita de un utilizator. Din acest motiv, Warden si Allan au creat o pagina web in care dau toate detaliile referitoare la aceasta problema, inclusiv o aplicatie care arata utilizatorilor ce fel de date sunt inregistrate de telefonul mobil. Jurnalistii de la The Guardian sustin ca au obtinut confirmarea ca si produsele iPad care utilizeaza tehnologia 3G au aceeasi problema.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO