Cel mai tare laser, frate! Cercetatorii ar putea "teleporta" o folie de material in China in 0,02 s
Cel mai puternic laser din lume, care se va construi in Romania la Magurele, atrage interesul cercetatorilor de pe intreaga planeta. Iar cei mai optimisti spera sa vorbeasca in curand chiar si despre teleportare.
Localitatea din judetul Ilfov s-ar putea transforma intr-un mini-oras stiintific, pentru ca in fiecare an mii de experti vor veni de peste mari si tari sa foloseasca puterea laserului romanesc.
De o 100.000 de ori cat toate hidrocentralele, centralele nucleare si termocentralele din toata lumea - aceasta este puterea impresionanata a laserului ELI-NP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Unul dintre fenomenele extraordinare care se produce este ca actionand cu acest fascicul extraordinar de puternic , particulele din care sunt constituite materialele pur si simplu pleaca din acel loc.
Sunt accelerate si pleaca. Si atunci ai foita de material . se actioneaza cu laserul si in momentul acela pleaca foita cu aproape viteza luminii. deci ar fi prima data cand se poate deplasa un obiect cu totul, cu o viteza extraodinar de mare. Si de aici ideea cu teleportarea", explica Prof. dr. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica de la Magurele.
Ceea ce inseamna ca foita de material ar putea ajunge din Romania in China in 0,02 secunde, daca ar fi transportata cu 300.000 de kilometri pe secunda.
Pana sa ne teleporteze, laserul ar putea fi folosit insa la depistarea uraniului sau plutoniului, pe care teroristii ar incerca sa le introduca intr-o tara. Sau pentru diagnosticarea bolilor de inima si tratarea cancerului. 28 de firme din toata lumea s-au aratat deja interesate de proiect.
Laserul ar dezvolta si turismul de cercetare. Constructia lui ar trebui sa inceapa in 2012 si costa 280 de milioane de euro. Statul roman trebuie sa plateasca aproape o cincime, restul, Comisia Europeana.