Aceasta sfera spatiala contine un mesaj secret pentru extraterestri

Ultima actualizare: 27-09-2012 13:23
Lageos

Numele sau este LAGEOS. A fost lansat in 1976 de catre NASA si este primul satelit capabil sa adune date de pe orbita prin orientare cu unde laser de mare precizie. In interior sfera contine un mesaj codat pentru vizitatori din alte galaxii.

De mai bine de 35 de ani aceasta sfera perfecta orbiteaza in jurul Terrei cu 426 de reflectoare taiate in sistem cubic din sticla de siliciu. 4 dintre ele sunt facute din germaniu. Mesajul secret, codat, pe care ea il contine a fost gandit de doctorul Carl Sagan.

Mesajul a fost scris in doua exemplare, pe tablite de 4x7 inci, din inox. Sunt cateva lucruri esentiale despre Pamant. Prima placheta contine cifrele de la 1 la 10 in cod binar, in partea de sus, pe centru. In dreapta este un desen cu Terra orbitand in jurul Soarelui si cu o sageata care indica spre dreapta. Sageata inseamna un an, timpul in care Pamantul face o miscare completa de rotatie in jurul Soarelui.

Restul placii  este acoperita cu trei harti - prima arata Pamantul si primul sau continent, Pangea, acum 268 de milioane de ani. A doua harta arata Pamantul in 1976 si a treia - Terra asa cum va arata peste 8,4 milioane de ani de acum in colo. Adica aceasta este durata de viata pe care NASA a estimat-o pentru acest satelit.

Desi are doar 23 de inci in diametru, LAGEOS 1 are 406 kilograme.

In 1992 si Italia a lansat un satelit asemanator, numit LAGEOS 2.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO