Eclipsa solara in mijlocul noptii. Fenomenul ciudat care incepe astazi si se termina ieri
In aceasta perioada, lumea va fi martora a trei eclipse: doua eclipse solare partiale, ce au loc la o luna distanta, si o eclipsa totala a lunii, ce va incepe cu o asa-numita "eclipsa solara de la miezul noptii".
FOX News: O eclipsa solara la miezul noptii? Cum este posibil
Se poate intampla la inceputul verii in zona arctica, locul unde soarele straluceste pe cer 24 de ore din 24. Eclipsa va avea loc pe 1 iunie si 2 iunie si va fi vizibila din Nordul Americii, Europa si Asia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Eclipsa incepe joi, la rasarit, in nordul Chinei si Siberia, apoi va fi vizibila in zona Arctica, fiind vizibila apoi in Canada.
Eclipsa incepe joi, dar se termina miercuri
Nu este ceva ciudat. Eclipsa incepe pe 2 iunie si se termina pe 1 iunie, pentru ca va trece pragul Liniei Datei Internationale.
Ce este Linia Datei Internationale
Pentru a intelege ce este Linia Datei Internationale si cum este posibil ca un eveniment sa inceapa intr-o zi urmatoare celei existente intr-un anumit loc pe Terra, trebuie intelese doua notiuni: timpul legal si timpul civil.
Fusul orar este o zona pe Pamant in care este legal in vigoare aceeasi ora (acelasi timp). Timpul aflat legal in vigoare intr-un anumit loc este numit timp legal, ora legala, ora oficiala sau ora locala.
Potrivit Wikipedia, timpul civil al unui loc este definit prin masuratori astronomice, astfel incat ora 12.00 sa coincida cu amiaza locului. Pentru ca amiaza astronimica nu este simultana in toate zonele de pe Pamant, utilizarea acestui timp civil ar duce la situatia in care fiecare localitate ar avea propria ora. Timpul civil este egal doar pentru locuri aflate pe acelasi meridian.
Pentru a evita existenta unei ore diferite in fiecare punct de pe Terra, s-a stabilit o impartire a suprafetei Pamantului in zone numite fuse orare. Timpul de referinta pentru definirea fusurilor orare este timpul universal coordonat (UTC).
Linia de schimbare a datei este modificata pentru a evita arhipelagurile din Oceanul Pacific. Asa se face ca exista fusuri orare dincolo de UTC+12, si anume UTC+13 si UTC+14.
Acolo unde ajustarea pentru fusul orar rezulta intr-un timp de cealalta parte a miezului noptii UTC, atunci data locului respectiv este cu o zi mai devreme sau mai tarziu.
De pilda daca la Cairo, Egipt (UTC+2) este ora 23.00 UTC, luni, 15 martie, atunci in Cairo este ora 01.00, marti, 16 martie.
Cum in nordul Chinei va fi deja 2 iunie la ora producerii eclipsei, pana cand aceasta va ajunge in Canada va fi 1 iunie.