Teoria care schimba tot ce stiam despre luna. Acum 4 miliarde de ani, cerul arata total altfel
Specialistii din astronomie vin cu o teorie care va inflacara imaginatia poetilor, indragostilor si compozitorilor. Ei sustin ca, la un moment dat, Terra a avut doua Luni. Cea mai mica dintre ele s-a lovit de cealalta, formand "marea bulina" din prezent.
Astfel, planeta noastra a ramas cu o singura Luna, sustin astronomii, citati de Huffington Post.
De asemenea, oamenii de stiinta au prezentat un scenariu care ar putea sa explice de ce partea mai indepartata a Lunii este mult mai deluroasa decat cea care este intotdeauna cu fata la Pamant.
Aceasta teorie, publicata miercuri in revista Nature, a fost insotita de o aplicatie realiata pe computer, care sugereaza faptul ca "Luna cea mare" arata in prezent de parca ar fi primit "o placinta" in fata. Alti experti din domeniu spun si ei ca aceasta idee este plauzibila, insa nu sunt convinsi in totalitate.
Acest eveniment astronomic ar fi avut loc in urma cu aproximativ 4,4 miliarde de ani - cu mult timp inainte ca pe Terra sa existe vreun semn de viata. De asemenea, cele doua astre, identificate cu Luna, erau de origine "recenta". Ele s-ar fi format in urma cu aproximativ 100 de milioane de ani, inainte de ciocnire, cand o planeta gigant s-ar fi lovit de Pamant. Amandoua au orbitat Terra si au stat impreuna pe cer, cea mai mica fiind cu doar "cativa pasi" in urma celeilalte, ca o sora mai mica.
Luna cea mica era un astru de categorie usoara, in timp ce cealalta era de trei ori mai mare si de 25 de ori mai grea. Gravitatea acesteia era atat de puternica incat Luna cea mica nu i-a putut rezista, sustin atronomii, citati de Huffington Post.