NASA a gasit o nava spatiala prabusita pe Luna inainte ca primul om sa aselenizeze

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:09
Locul de prabusire al Lunar Reconnaissance Orbiter

Cercetatorii de la NASA cred ca au gasit locul unde o nava spatiala s-a prabusit, in 1967. Inainte de impactul cu Luna, robotul-fotograf a realizat "poza secolului (trecut)".

Informatia a iesit la iveala dupa ce oamenii de stiinta au analizat noi fotografii realizate de misiunea Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), program lansat de fostul presedinte american George W. Bush.

Bush a initiat misiunea in cadrul unui plan de a trimite un nou echipaj uman pe Luna, inainte de demararea unor misiuni pe Marte. LRO avea ca obiectiv cartografierea in detaliu a suprafetei satelitului natural al Pamantului, in speranta de a descoperi depozite de gheata si locuri optime pentru aselenizare, unde energia solara sa fie disponibila tot anul.

Planurile initiale au esuat dupa ce Congresul american a refuzat sa finanteze proiectul, iar presedintele Barack Obama l-a inlaturat din planul bugetar.

Pana sa fie oprita, misiunea a scos la iveala detalii fascinante despre Luna, iar acum expertii NASA cred ca au reusit sa descopere locul prabusirii unei misiuni anterioare, Lunar Orbiter 2.

Lunar Orbiter 2 a avut o misiune similara cu LRO: sa gaseasca locuri de aterizare pentru misiunile Apollo. Cum tehnologia era mult mai putin sofisticata decat in zilele noastre, misiunea Apollo 11 era sa se sfarseasca in dezastru in 1969. Pilotul automat a incercat aselenizarea intr-un loc periculos, iar astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au fost obligati sa execute o aterizare manuala fortata, la numai 121 de metri de suprafata lunara.

In ciuda faptului ca nu a inregistrat un succes in obiectivul de a cartografia Luna, Lunar Orbiter 2 a realizat, in 1967, o imagine uimitoare a craterului Copernicus (foto jos), ramasa in istorie ca "imaginea secolului".

In acelasi an, misiunea Lunar Orbier 2 a luat sfarsit, iar nava a fost prabusita la comanda pe suprafata Lunii. Pana acum insa, nu s-a stiut locul impactului.

Inca nu este sigur ca acesta este locul exact al prabusirii (foto sus) celui mai mare robot-fotograf al secolului trecut, insa oamenii de stiinta lucreaza la confirmare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO