Oficial Bundesbank: Reducerea datoriei Greciei prin "haircut" nu va rezolva problemele tarii
Reducerea datoriei de stat a Greciei printr-un asa-numit "haircut" nu va rezolva problemele tarii, deoarece deficitul bugetar este prea mare si impune cresterea productivitatii, a declarat Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.
"Grecia consuma considerabil mai mult decat produce, iar bugetul public are deficite mari. Atata timp cat asta nu se schimba, un haircut nu va conduce la nicio imbunatatire reala", a declarat Weidmann, presedintele Bundesbank si membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, pentru ziarul Bild am Sonntag, preluat de Reuters.
Liderii europeni incearca sa ajunga la un acord pentru un al doilea pachet de finantare externa a Greciei, care sa permita statului sa-si consolideze finantele publice inainte de a reveni pe pietele financiare. Totodata, autoritatile UE incearca sa previna escaladarea crizei datoriilor de stat in tarile de la periferia zonei euro.
Revista germana Der Spiegel scrie, in editia de sambata, citand surse apropiate ministerului german al Finantelor, ca Grecia si-ar putea reduce datoria publica cu 20 miliarde euro prin rascumpararea de obligatiuni "la pretul pietei" in cadrul unui nou program de bailout. Ministerul german de Finante a refuzat sa comenteze informatiile.
Potrivit datelor Eurostat, Grecia avea la finele anului trecut o datorie guvernamentala de 328,58 miliarde euro, echivalentul a 142,8% din Produsul Intern Brut. Wolfgan Franz, presedintele Consiliului German al Expertilor Economici, a declarat pentru revista Focus ca un haircut al datoriilor Greciei este "inevitabil si justificat".
"O posibilitate ar putea fi ca actualul mecanism european de bailout EFSF sa deruleze swap-uri, la discounturi semnificative, intre obligatiuni elene si obligatiuni emise si garantate de fond", a afirmat Franz, profesor de economie la Universitatea din Mannheim.
Banca Centrala Europenaa (BCE) se opune in continuare cu vehementa oricarei forme de default (incapacitate de plata) in randul statelor din zona euro. Institutia se teme ca problemele care au lovit Grecia, Irlanda si Portugalia s-ar putea raspandi rapid catre alte tari europene cu datorii mari in cazul unui default.