Obama: "Economia americana se reface lent". Imobiliarele, speranta SUA pentru a depasi criza
"Economia americana a suferit un atac de cord, iar acum se reface, dar mult prea lent". Este declaratia plastica facuta de presedintele Barack Obama, care pregateste un nou pachet de masuri de relansare.
E cert ca sectorul imobiliar isi pune toate sperantele in aceste masuri. De cativa ani, piata este pur si simplu in cadere libera. Fata de 2010, locuintele s-au ieftin cu 10%, insa vanzarile s-au prabusit cu 17%. Practic, nici o casa nu se vinde mai repede de 4 luni.
Si totusi, daca dobanzile la credite n-au mai fost asa de mici de 50 de ani, iar preturile caselor au coborat la nivelul din 2003, de ce nu cumpara oamenii locuinte?
"Exista intre 750.000 si un milion de oameni care si-ar dori o casa, dar, din cauza criteriilor tot mai stricte de acordare a unor imprumuturi, li se refuza creditul ipotecar", a explicat Lawrence Yun, Asociatia Nationala de Investiti Imobiloiare.
In plus, atunci cand s-ar califica pentru un credit, intervine teama: oamenii pun raul inainte cum ca nu pot face fata obligatiilor financiare.
Exista totusi si norocosi care profita de conditiile avantajoase.
Situatia nu e deloc mai buna nici in regatul Britanic, chiar daca datele difera. Cu toate ca vanzarile au scazut drastic, preturile la case continua sa creasca. Expertii anticipeaza ca in urmatorii ani numarul proprietarilor din Marea Britanie va scadea cu 10 procente de la 73% cat este acum.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, in urmatorii 5 ani pretul caselor va creste cu peste 20% urmand ca o locuinta sa coste in medie 260.000 de lire sterline. De asemenea, pana in 2016, chiria medie va sari de la 486 de lire, cat e in prezent, la 582 de lire.