Dealul Crucilor. Vezi ce fac oamenii pentru noroc. FOTO spectaculoase
Un loc aparent inspaimantator, dar sacru si venerat de pelerini din toata lumea. Pe Dealul Crucilor din Lituania sunt peste 500.000 de cruci aduse acolo de oameni, inca din secolul al XIV-lea, de pe vremea Cavalerilor Teutoni.
Dealul este la 12 km nord de micul oras industrial Siauliai. Aceasta localitate este Nicula lituanienilor, adica cel mai cunoscut loc de pelerinaj crestin din aceasta tara.
Traditia spune ca fiecare persoana care vine pe acest deal si aduce o cruce are parte de noroc in viata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sutele de mii de cruci care sunt aici reprezinta devotamentul crestin al localnicilor si al crestinilor care vin din toata lumea. Locul in sine este un simbol national si istoria sa este una extrem de interesanta.
Orasul Siauliai a fost fondat in 1236 si ocupat de catre Cavalerii Teutoni in secolul al XIV-lea. Traditia de a pune cruci in acest loc dateaza din acea perioada si, probabil, prima cruce a aparut ca un simbol de sfidare fata de invadatori. Culmea este ca Lituania nu are o traditie crestina prea indelungata, dintre tarile europene ea fiind ultima care a trecut la crestinism.
Cu toate acestea, istoria remarca faptul ca in Evul Mediu Dealul Crucilor a reprezentat forma de rezistenta pasnica a catolicismului lituanian la opresiune. Multe cruci au fost ridicate pe culmea dealului dupa rascoala taraneasca din 1831 - 1863. In 1895 documentele consemneaza deja cel putin 150 de cruci mari, in 1914 - 200, si la 1940 - peste 400 inconjurate de mii de alte cruci mici.
Capturat de Germania in Al Doilea Razboi Mondial, orasul a fost aproape devastat. Apoi tara a fost atasata Rusiei Sovietice si pana la independenta Lituaniei, in 1991, rusii au distrus toate crucile de pe deal in repetate randuri. De trei ori, in 1961, 1973 si 1975, dealul a fost nivelat, crucile au fost arse sau duse la fier vechi, iar zona a fost acoperit cu gunoaie si fecale din canalizarea orasului. De fiecare data lituanienii aduceau alte si alte cruci in loc. In 1985, Dealul Crucilor a fost in cele din urma lasat in pace.
Papa Ioan Paul al II-a vizitat Dealul Crucilor in septembrie 1993 si l-a declarat "un loc al sperantei, pacii, iubirii si sacrificiului".
In 1988, dupa schimbarea regimului politic, monarhii lituanieni au numarat crucile si rezultatele au fost: 130 de cruci de peste 4 metri, 1.112 cruci de peste 2 metri si peste 40.000 de cruci mai mici. De atunci au trecut 23 de ani si se crede ca sunt deja peste 500.000 de cruci.