Curele de detoxifiere. Sunt doar moda sau o necesitate

Dată publicare: 19-03-2011 20:48
Dată actualizare: 04-11-2012 22:15


Pe diverse site-uri sau in reviste exista nenumarate formule care "garanteaza" eliminarea toxinelor. Dar asta nu inseamna ca retetele sunt universal valabile.

Mai mult, unele cure drastice, cu laxative sau diuretice pot declansa carente grave.

Detoxifierile de primavara sint ideale pentru cei care au avut iarna un regim bogat in proteine si grasimi. In plus, mediul poluant si alimentele aditivate chimic supun organismul unui stres major. Atentie insa: curele depurative indelungate pot transforma detoxifierile, dintr-un aliat al sanatatii, intr-un inamic!

Prin clisme agresive sau tratamente reluate mult prea des, se elimina complet bacteriile din colon. Iar daca echilibrul natural al organismului este tulburat, apar dereglari importante!

O alta greseala: unele persoane confunda detoxifierile cu niste cure de slabire mai serioase.

In special adolescentele au tendinta sa aplice tot felul de metode de detoxifiere preluate de pe internet sau din reviste. In scurt timp se pot confrunta cu dezechilibre metabolice, carente de vitamine si minerale sau tulburari hormonale greu de reglat in timp.

In plus, persoanele cu anumite afectiuni pot reactiona negativ la anumite plante. De exemplu cura de papadie, extrem de utila pe plan digestiv, nu este universal valabila.

Acelasi lucru este valabil si pentru alte plante cu principii amare: coada soricelului, rubarba sau anghinare. Actorul Constantin Cotimanis a incercat si el cure de acest tip, cu foi de dafin! Stie exact la ce ajuta!

Se iau cinci foi de dafin, se fierb 10 minute in 300 ml de apa, se strecoara si se pune licoarea intr-un termos.

De cand s-a mutat la citiva km de Capitala, intr-o casuta exact ca la muzeul satului, Constantin Cotimanis traieste in alt ritm.

A testat cu succes sucul de orz verde: anul trecut a strins mladite singur, de pe cultura unui prieten, cind plantele aveau cam 10 cm. A pus la congelator seva bogata in anitoxidanti si vitamine din complexul B si se bucura si acum de ingredientul minune.

Alte cura de detoxifiere incercata de el cu succes: cea cu patrunjel!

Medicii nuanteaza si ei anumite detoxifieri.

Aceste crize sunt provocate si de faptul ca multe persoane uita sa se hidrateze corect. De retinut ca semintele de in pot scadea absorbtia unor medicamente.

Planta este foarte buna in detoxifiere, dar accelereaza tranzitul intestinal si poate sa dea colici abdominale.

Cura cu argila, la rindul ei, este foarte buna in remineralizare si revitaminizare, dar nu pentru toata lumea.

Cura cu soc are actiune depurativa si diuretica. Dar in doze mari, poate da sindrom diareic.

In concluzie, nu trebuie sa ne apucam de o cura de detoxifiere fara un sfat competent al unui fitoterapeut si fara un set de analize! In plus, nici o terapie nu are efect daca nu schimbam ceva si in stilul nostru de viata. Un inceput ar fi sa eliminam macar fumatul si alimentele nocive.


VIDEO PROTVPLUS.RO