Elevii care nu iau media 5 la Evaluarea Națională, repartizați la liceele de meserii


Ultimul update: Joi 05 Septembrie 2019 14:19
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2019 12:45
Categorie: Evaluare nationala 2019

Începând din acest an şcolar, elevii claselor a VIII-a care nu reuşesc să ia media 5 la Evaluarea Naţională nu vor mai fi repartizaţi la licee, nici tehnologice, nici vocaţionale şi vor putea alege doar învăţământul profesional, adică liceele de meserii. 

Schimbarea a fost anunţată joi şi publicată în Monitorul Oficial.

Învăţământul profesional devine astfel obligatoriu pentru toţi elevii care nu reuşesc să obțină peste nota 5 la media finală de admitere. Ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz.

De această prevedere sunt vizaţi elevii care intră în anul şcolar 2019 - 2020, în clasa a VIII-a, şi care vor susţine examenele Evaluării Naționale în anul 2020. Cât despre media finală de admitere, aceasta rămâne în continuare la fel: 80% va conta rezultatul la Evaluarea Națională şi 20% media de absolvire a claselor V - VIII.

Astfel va avea o şansă, de pildă, un elev care să spunem va lua 4.90 la Evaluarea Națională, dar va avea o medie a absolvirii a claseolor V - VIII mai mare, aceasta din urmă ridicându-i media de admitere.

Liderul părinţilor din învăţământul preuniversitar vede această schimbare ca o conştientizare a părinţilor care cred că un copil cu nota 3 intră la liceu, iar la sfârşitul clasei a XII-a va reuşi totuşi să obţină o diplomă de Bacalaureat. Pe de altă parte, liderul elevilor din România spune că din nou această schimbare va pune un handicap pe învăţământul profesional.

Dar poate fi un plus pentru şcolile de meserii care ştim că în ultimii trei - cinci ani au avut o lipsă de elevi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Repartizare licee 2019. Trei elevi cu medii peste 9 şi 23 cu medii peste 8 au rămas nerepartizaţi
Rezultate finale Evaluare Națională 2019. Notele după contestații au fost publicate pe EDU.RO
Rezultate Finale Evaluare Națională 2019 Vâlcea. Notele după contestații, afișate pe EDU.RO
VIDEO PROTVPLUS.RO