Eurodeputat: “Dacă mergi la bere cu șeful, obții mai ușor o promovare”. Ce a răspuns, întrebat dacă își calcă singur cămășile
În România nu există, cu adevărat, egalitate de gen între femei și bărbați, câtă vreme femeile lucrează și în gospodărie, după jobul propriu-zis, și sunt plătite mai prost decât bărbații, situație care se regăsește la nivelul întregii UE.
Este opinia președintelui Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, eurodeputatul român Dragoș Pîslaru. El a acordat un interviu corespondentului Știrilor PRO TV Camelia Donțu.
Dragoș Pîslaru: “Conceptul pe care îl știm din folclor, cu femeia la cratiță, este ceva ce este măsurat statistic. Este clar că femeile, pe lângă activitatea lor profesională, duc în spate niște ore întregi - undeva, în medie, cinci orede îngrijire, de avut grijă de gospodărie. În multe cazuri, tocmai pentru că aceste sarcini sunt atât de grele și de complicate, femeile nici nu mai pot să aibă o activitate profesională și atunci se orientează pentru a sta acasă și a avea grijă de gospodărie.”
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
“Dacă mergi la o bere cu șeful, obții mai ușor o promovare”
“Există, încă, o atitudine misogină din partea anumitor angajatori. Bărbații sunt tratați din perspectivă colegială, într-un mod mult mai deschis, apropiat. Ceva de genul dacă mergi la o bere cu șeful, obții mai ușor o promovare. Adică sunt lucruri care se întâmplă, uneori, pur și simplu, fără să existe neapărat o intenție sau o chestiune de discriminare, alteori pur și simplu din ignoranță”, explică Pîslaru.
“Ideea că femeile ar trebui să aibă un rol și să-și asume îngrijirea copilului sau îngrijirea gospodăriei e ok, atâta timp cât adăugăm că și bărbații trebuie să facă același lucru. Asta înseamnă, de fapt, egalitate”, a adăugat el.
Dragoș Pîslaru: “Trebuie să recunosc că discutăm aici de lucruri extrem de minore. Bun,cine calcă cămășile? Își calcă bărbații singuri cămășile sau este o sarcină care revine în gospodărie?”
Camelia Donțu: Vă călcați singur cămășile?
Dragoș Pîslaru: “Eu trebuie să recunosc aici că încerc, cel puțin în timpul pe care îl am, să fac lucrul ăsta, dar mă simt cu musca pe căciulă, pentru că, da, primesc ajutor și de la soția mea pentru acest lucru.”
Pîslaru a arătat că statisticile europene arată că, la nivelul Uniunii Europene, pentru același tip de muncă, femeile sunt remunerate cu 13% mai puțin decât bărbații, ceea ce a dus la modificări legislative în blocul comunitar.
Dragoș Pîslaru: Am adoptat această legislație extrem de pertinentă (…) dacă diferențele sunt mai mari de 5% între femei și bărbați, să se ceară practic companiilor să vină cu un plan prin care să elimine aceste lucruri, și să afișeze niște intervale de remunerare, astfel încât atunci când vrei să te angajezi să știi, de exemplu, cam în ce zonă de remunerare te încadrezi și să nu existe o discriminare.(…) Noi am introdus inclusiv (reglementarea) casalariul pe care-l aveai în trecut să nu mai fie oobligațiesă-l spui la momentul interviului pentru un nou loc de muncă. Sunt niște elemente care-i ajută foarte mult, mai ales pe tineri, din acest punct de vedere”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: barbat, femeie, parlamentul european, Dragos Pislaru, myimpact,
Dată publicare:
10-07-2023 15:45