România, departe de top la egalitatea de șanse pe piața muncii. Implicarea politică a femeilor este destul de mică
România mai are de făcut pași atunci când vine vorba, despre egalitatea între femei și bărbați pe piața muncii. Mai bine decât noi la acest capitol, stau Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și unele state africane.
În țările respective, multe femei au funcții de conducere, pe când la noi, de exemplu, dintr-un total de 446 de parlamentari, doar 88, sunt femei.
Doar 20% dintre senatorii ori deputații României au fost femei din 1990 până în prezent. Și acum, din 330 de deputați doar 63 sunt femei. În Senat sunt 25 dintr-un total de 136 de senatori.
Actualul Guvern stă mai bine ca multe anterioare la acest capitol, dar și în el sunt doar cinci femei. Un studiu arată că implicarea politică a femeilor în România este destul de mică, suntem abia pe locul 113 din 146 de țări studiate.
Silvia Luican, sociolog: „Are legătură cu fondul cultural profund tradițional pe care l-am moștenit și care încă se regăsește în mentalitatea colectivă, iată că probabil această lipsă de implicare ploitică a femeilor duce la lipsa unor politici sociale care să incurajeze prezenta lor mai actică în mediul profesional economic, chiar și în viața politică”.
Tânără: „Ar ajuta să fie o varietate, să nu fie doar bărbați mereu sau să fie mentalități diferite. Cred că ar avea mai multă empatie și s-ar gândi poate un pic mai mult la oameni, la copii, că mamele sunt mame”.
„Un capitol la care mai avem destul de mult de recuperat”
Potrivit aceluiași studiu care analizează diferențele de gen, România se află pe locul 88 când vine vorba de oportunitățile pentru femei în funcție de țara în care locuiesc. De pildă, Republica Moldova este pe locul 19, dar nici nu este mirare pentru că acolo femeile au acces la funcțiile cele mai înalte din stat. Un exemplu este Maia Sandu, președintele de astăzi al țării.
Ana Călugăru, PR companie de recrutare: „Este un capitol la care mai avem destul de mult de recuperat. În continuare în multe companii din România vedem în primele poziții de management bărbați, însă în special în companiile multinaționale apare o preocupare tot mai crescută pentru acest element al incluziunii și diveristății, respectiv cumva să se egaleze numărul de bărbați și femei aflați în poziții de conducere”.
Un motiv ar fi și faptul că în România cel mai adesea rămân în sarcina femeilor obligațiile familiale. Printre ele, îngrijirea persoanelor cu dizabilități sau a copiilor. Mai mult, în concediul de maternitate, femeile nu mai avansează în carieră și sunt nevoite fie să recupereze timpul pierdut fie să o ia de la zero cu munca.
Sorin Roibu, manager Arthur Hunt: „Dacă ne uităm la femeile din pozițiile de top management cele mai multe nu stau acasă pe perioada maximă posibilă în România. Sunt femei active, competitive cu dorință de performanță, iar concediul de materninate prea lung probabil că creează fragmentări sau le ține departe de dinamica economică”.
Potrivit Ministerului Muncii în România sunt angajate cu peste 200.000 de femei mai puține față de bărbați, iar ele câștigă in medie cu 3,6% mai puțin.