Totul despre Tratatul ACTA. Ce pierzi, ce castigi si de ce multi romani ar putea ajunge la puscarie


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 18 Martie 2012 15:03
Categorie: Stiri

Exista riscul ca un tratat impotriva pirateriei sa se transforme intr-o interventie brutala in vietile consumatorilor, daca nu va exista un echilibru intre drepturile pe care le apara si cele pe care le incalca.

Reactiile extreme ale utilizatorilor de internet s-au transformat in atacuri impotriva unor siteuri guvernamentale si crearea unor miscari extremise cum ar fi Anonymus.

In plus, la nivelul Europei, un partid - cel al piratilor, sustine libertatea absoluta pe internet. Gruparea are adepti in mai multe tari, dar si in Romania.

Fenomenul pirateriei ingrijoreaza mai ales industria de divertisment din Statele Unite. Casele de discuri nu mai vand cd-uri, filmele hoolywoodiene sunt vazute inainte de lansarea lor in cinematografe. Internetul, spatial democratiei absolute este si mediul de propagare al acestor produse. Este o intreaga disputa daca copierea poate fi asimilata contrafacerii.

Constantin Vica este doctor in filosofia noilor tehnologii. "Oamenii, de ce nu suntem in continuare maimute? Pentru ca am fost prima specie care a facut sharing de informative. A spus, bai, vine leul din dreapta, ai grija sa nu-ti pice copacul in cap, nu manca ciuperca aia ca e otravitoare, toate lucrurile astea le-a facut doar specia umana.

De aceea am evoluat. De aceea este o norma sociala. S-a nascut din noi, s-a nascut din practicile cotidiene.

Nu e de ajuns ca romanii traiesc paranoia telefoanelor ascultate, a mailurilor verificate... Oricand, furnizorul de internet poate sa vada ce face utilizatorul. Mai mult decat atat, poate sa vada exact ce si cat descarca de pe internet. Odata cu introducerea ACTA, ar aparea obligatia ca acest furnizor sa aiba un control absolut asupra utilizatorului.

Mai apare un element important in discutie - costul internetului.

ACTA incurajeaza introducerea unor masuri tehnice suplimentare. "Masuri tehnice inseamna orice tehnologie, dispozitiv sau componenta care este prevazuta sa impiedice sau sa restrictioneze acte care nu sunt autorizate de autori."(ACTA, ART 27, ALIN. 5)

Daca pana acum internetul a fost doar un instrument pentru cei care fac politica, acesta a devenit un subiect politic. In urma cu cativa ani s-au pus bazele in Suedia, Partidului Piratilor ca o reactie impotriva autoritatilor de a desfiinta un torent, un site de pe care tinerii isi schimbau filme, muzica si programe.

Amelia Andersdotter este cel mai tanar europarlamentar. Are 24 de ani si este unul din cei doi reprezentanti ai Partidului Piratilor in Parlamentul de la Brussel. A gasit pe net colectia de "povestiri stiintifico-fantastice", o revista romaneasca de prin anii 60, a vrut s-o citeasca si asa a ajuns la Bucuresti.

"ACTA are cateva aspecte problematice. In primul rand, amesteca lucruri diferite, le pune in acelasi acord, lucruri care nu au nimic in comun unele cu celelalte. Medicamentele contrafacute nu au nimic in comun cu un mp3".

Odata cu ACTA, inversunarea internautilor a intarit randurile partidului cu un singur mesaj - libertate pe internet. Si in Romania sunt initiatori care déjà au strans cateva mii de semnaturi pentru oficializare.

O miscare fara lideri, la care oricine poate sa adere. Si desi multi hackeri afiliati la miscare au fost arestati, pepiniera acestora este continua.

Modul lor de actiune este atacul unor situri oficiale. In Romania lista acestora este lunga: A fost atacat situl reprezentantei FMI in Romania, al agentiei nationale de reglementare in energie s au al institutului roman de cercetari economice si sociale.

Aproape 2 milioane si jumatate de europeni au semnat o petitie impotriva ACTA . Comisia Europeana a decis sa plaseze cartoful fierbinte si sa trimita la Curtea Europeana de Justitie textul documentului.

 

In acelasi timp statele membre pot sa ia fiecare o decizie in ceea ce priveste ratificarea, dar pt a fi mai sigure din punct de vedere politic vor amana si ele acest moment. Ceea ce a facut si Romania.

In iunie se astepta votul in plenul Parlamentului European, dar acest vot depinde acum de punctual de vedere al Curtii de Justitie. Oricum, parlamentarii europeni n-ar putea schimba textul acordului. Ei pot sa spuna doar da sau nu.

Cutia Pandorei abia a fost deschisa. Dupa 15 ani de internet fara restrictii, lumea este pusa in fata unei provocari. Chiar daca ACTA se va amana sau va fi ingropata, s-a deschis o cale fara intoarcere, iar internetul nu va mai fi la fel.

VIDEO PROTVPLUS.RO