Romania, te iubesc: Cate milioane de euro mai are de recuperat Romania din Libia
In timp, datoriile nu capata valoare precum vinul, ci dimpotriva se otetesc. Cu cat trece mai mult timpul, cu atat sansele de a recupera valoarea initiala sunt mai reduse.
In 1989 sumele pe care Romania le avea de recuperat din strainatate erau consistente. Acum, in 2011, lista s-a subtiat si nu pentru ca banii au fost recuperati, ci pentru ca unele datorii au fost sterse, preluate de investitori interesati sau pur si simplu s-au pierdut.
Relatia deosebita a lui Ceausescu cu colonelul Ghaddafi a fost fructificata in nenumarate contracte comerciale. Noi am facut in Libia drumuri, zeci de scoli, sute de blocuri, am exportat arme.
Libienii au fost marinimosi si au permis romanilor sa concesioneze un camp petrolifer, Murzuk. Pe 20 de ani cu posibilitate de prelungire. Pana in 1993, statul roman a investit acolo peste 50 de milione de dolari.
Guvernul Vacaroiu a vandut concesia unor spanioli. Tranzactia s-a derulat prin Rompetrol, companie a statului. O parta din plata s-a facut la incheierea tranzactiei, iar restul de bani 85 de milioane de dolari urmand sa fie platiti in timp. Rompetrol s-a privatizat, iar cele 85 de milioane nu au ajuns la stat, ci in conturile companiei.
Reprezentantii companiei petroliere au fost cat se poate de fermi, nu aveau de gand sa dea statului nici un ban.
Asa ca incompetenta sau interesul celor de la Finante a adaugat noi sume pe lista banilor pierduti de Romania. Mai trebuie precizat doar ca din zacamintele din Murzuk, inainte de criza libiana, s-a scos doar anul trecut petrol de peste 1 miliard si jumatate de dolari.
In plus, din Libia au mai ramas de recuperat si alte cateva zeci de milioane de dolari pentru drumurile facute de romani.