Romania din Sudan. Africanii care vorbesc, iubesc si simt romaneste

×
Codul embed a fost copiat

Au obtinut in Romania cele mai importante lucruri din viata lor: sotii, copii si diplome de facultate. Plus o experienta de viata pe care nu o vor uita niciodata. Desi pare greu de crezut, in Sudan, la Khartoum, poti auzi vorbindu-se romaneste.

"Romania, te iubesc" va invita in cel mai important spital din capitala Sudanului. Acolo unde multi medici pastreaza tara noastra in inima lor si recunosc ca mititeii si sarmalele raman pentru ei experiente sacre.

Peste 10.000 de sudanezi au invatat carte in centrele universitare din Romania. Acum, multi dintre ei sunt medici, dar si ingineri, arhitecti sau economisti. Unii nu s-au intors acasa doar cu diploma romaneasca. ci si cu neveste.

O mare familie de arabo-africani care vorbeste romaneste. Au o Casa a Romaniei, o asociatie sudanezo-romana care pentru ei inseamna foarte mult. Se aduna de cate ori au ocazia pentru a vorbi, manca sau juca romaneste.

Citește și
Libia
Romania, te iubesc: Cate milioane de euro mai are de recuperat Romania din Libia
 Incepand cu anii '60, tineri din toata lumea au venit sa studieze in Republica Socialista Romania. Conducerea statului comunist dorea sa incheie astfel bune prietenii cu alte natiuni.

La cateva mii de kilometri, pe continentul african, nu te astepti sa intalnesti atatia vorbitori de limba romana. Ei nu doar vorbesc romaneste, dar pastreaza in suflet tot ce inseamna plaiurile mioritice. Nu pot sa uite ca au petrecut la noi cei mai frumosi ani ai vietii lor, anii studentiei.

Una dintre cele mai mari clinici din Sudan este condusa de un absolvent de Medicina la Bucuresti. Desi a terminat facultatea in urma cu mai bine de 20 de ani, o rupe binisor in romaneste.

Are ajutoare de nadejde. Si seful sectiei de ortopedie, dar si cel de la stomatologie au studiat tot in Romania. Au terminat la Iasi, Cluj, Bucuresti sau Timisoara. Se considera olteni, moldoveni sau ardeleni, iar cand dau cate-o strigare se aduna cu zecile. Si ei raman surprinsi cat de multi sunt.

 Doctorul Salah este seful sectiei de stomatologie de la spitalul Khartoum Nord. A studiat in Iasi si in continuare ii plac moldovencele, poeziile lui Eminescu sau vinurile de pe dealurile Cotnariului. Stie si acum textele cu care agata fetele in studentie.

Inainte de a sta sase ani in facultate la Iasi, a mai facut un an pregatitor si la Craiova. La olteni a invatat sa se descurce la moldoveni sa gateasca. Desi ar vrea sa se intoarca in Romania, are o problema. El e cetatean sudanez, iar tara noastra e in Uniunea Europeana. Si desi viseaza romaneste, nu se mai poate intoarce aici.

Sudanezii au venit la studiu in Romania pana prin anii '90. Au trait toate evenimentele tarii la fel ca romanii - mineriade, alegeri, campionate de fotbal. Au invatat intr-una din cele ma bune scoli de medicina din lume - scoala romaneasca. Atunci cand specialistii nu se gandeau sa plece din tara, ci dimpotriva se inghesuiau la studii.

 Nu toti isi amintesc insa limba romana. Motivele sunt diverse. Smecherii, dar si meserie. Asta au invatat sudanezii in Romania. Directorul academiei de stiinte medicale din Sudan are numai cuvinte de lauda pentru cei care au studiat in Romania.

Intr-o alta zona a Khartoumului, in Omdurmnan, ne intalnim cu Gabi si Moni, asa cum le spun prietenii. O bacaoanca si un sudanez. Povestea lor de dragoste a inceput acum 43 de ani la Bucuresti. Abdelmoneim studia chimia, iar Gabriela era la Geologie. S-au logodit in 1969 si, dupa trei ani, s-au casatorit.

Pentru acea perioada, o familia mixta parea ceva iesit din comun. Dar nu si pentru familia lui Moni, o familie de intelectuali instariti. In fiecare an merg in Romania cate 3 sau chiar si 6 luni. Dar foarte rar merg iarna, pentru ca atunci este mai placut si in Sudan, iar Abdelmoneim este ocupat cu afacerile familiei din domeniul constructiilor sau comertului.

Pastreaza toate sarbatorile si evenimentele din ambele culturi. Desi Moni este musulman, Gabriela a ramas asa cum a fost botezata. Dar asta nu a fost niciodata un impediment.

Sarbatorile religioase, momentele festive din familie, dar si evenimentele nationale sunt toate petrecute in familie. Chiar si derby-urile din campionatul intern. Moni stie toate evolutiile echipei sale.

Foarte aproape de locuinta lor este cel mai mare bazar din Khartoum. Si, desi populatia din capitala si din zona limitrofa depaseste 5.000.000 de persoane, se intalnesc mai mereu cu cineva cunoscut.

Sudanezii au venit in Romania inca din anii '60. Am incercat sa cautam pe unul din veterani, unul din primii veniti la studiu la noi in tara. Am dat tot de un stomatolog. A inceput facultatea in 1965: Dr. Ahmed Omaid Al Hassan.

Doctorul Ahmed este pensionat de ani de zile, dar mai trece din cand in cand pe la cabinetul sau privat. Lucreaza doar cu programare, iar acum ne-am programat noi. In Sudan a fost seful sectiei de chirurgie dentara in Khartoum, dar a muncit opt ani si in Arabia Saudita. Cu toate astea, Romania e mereu prezenta in mintea lui.

In Sudan clima nu este foarte prietenoasa cu europenii si, oricand, poti sa ai probleme de sanatate. Mergem la un orelist. Normal, tot un vorbitor de limba romana. Din pacate, cei care s-au imbolnavit de Romania se vindeca mai greu.

Ne intoarcem la Casa Romaneasca. Aici, pe un teren primit de la primaria Khartoumului prin sprijinul ambasadei, s-a demarat un proiect generos. Gabriela si Abdelmoneim sunt sufletul actiunii, dar sunt suparati ca avantul initial isi pierde din suflu. Totul este facut pe banii lor si cu donatii din partea membrilor asociatiei. De la statul roman nu prea indraznesc sa ceara nimic, desi acolo o sa fie un bastion cultural al Romaniei. Sa-l aniverseze pe Brancusi sau Eminescu, dar nu numai.

La casa romano-sudaneza este forfota mereu, nu numai de sarbatori. Si pentru ca narghileaua nu prea mai e permisa in Sudan si alcoolul interzis, beau ceai si povestesc cat e seara de lunga. Profita de racoarea orelor tarzii, pentru ca in timpul zilei, chiar iarna, temperaturile in Sudan sar de 40 de grade .

Nu este seara sa nu fie invocata Romania, iar faptul ca nu primesc vize sa vada tara in care si-au petrecut cei mai frumosi ani li se pare putin absurd. Au studiat in Romania. Unii si-au luat sotii de acolo, iar ele au parasit tara pentru o familie in Africa. Sunt sudanezo-romanii din Khartoum.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cum fac averi din Cartea Sfanta tocmai slujitorii Domnului
Cum fac averi din Cartea Sfanta tocmai slujitorii Domnului

Ei sunt iubitorii de arginti. Pacat insa, ca se ascund, sub sutana.
3 clerici stiuti drept respectabili deschid Evanghelia la orice ora din zi si din noapte, pentru bani.

Romania, te iubesc: Cate milioane de euro mai are de recuperat Romania din Libia
Romania, te iubesc: Cate milioane de euro mai are de recuperat Romania din Libia

In timp, datoriile nu capata valoare precum vinul, ci dimpotriva se otetesc. Cu cat trece mai mult timpul, cu atat sansele de a recupera valoarea initiala sunt mai reduse.

Pe urma miliardelor pierdute ale Romaniei socialiste, investite in afara
Pe urma miliardelor pierdute ale Romaniei socialiste, investite in afara

PARTEA I. Suntem intr-o criza economica perpetua, dar nu suntem in stare sa ne recuperam miliardele de dolari investite pe vremuri in strainatate. Anii regimului Ceausescu au insemnat o perioada foarte activa in politicile economice externe.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.