PCR - Pile, cunostinte, relatii sau raiul filierelor de intermedieri in ancheta "Romania, te iubesc"

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23
PCR - Pile, cunostinte, relatii sau raiul filierel...
PCR - Pile, cunostinte, relatii sau raiul filierel...

Cu relatii se rezolva toate problemele. Din pacate, asa functioneaza si in 2012 multe din institutiile statului. Nu face exceptie nici Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietarilor, unde zeci de mii de mostenitori asteapta sa fie despagubiti.

Autoritatea este paradisul filierelor de intermediari. Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc" intram in culisele unor afaceri murdare, in care actori principali sunt indivizi cu influenta si functionari corupti.

Cum arata o gaura fara fund prin care se scurg preferential banii statului, favorizand mita si traficul de influenta?

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietilor este institutia care ar fi trebuit sa despagubeasca mostenitorii averilor confiscate de comunisti, locul in care ei ar fi trebuit sa-si gaseasca dreptatea. Ca sa intelegem mai bine fenomenul ne-am dat drept mostenitori, care astepta rezolvarea cazului lor si am fost abordati la poarta institutiei.

Solicitantul de despagubiri cedeaza din start trei la suta din suma catre itermediarul cel mic, racolatorul de clienti. Omul din strada te pune in legatura cu pestii cei mari, indivizi cu relatii, pe care nu ii cunosti dar ei iti rezolva dosarul, pentru ca au influenta pe langa functionari corupti din autoritate.

O piata neagra a dosarelor cu tranzactii la colt de strada umfla buzunarele investitorilor influenti, in timp ce fostii proprietari, satui sa fie pusi pe drumuri, isi vand drepturile.

Care este circuitul banilor pentru rezolvarea dosarelor, vedeti duminica, la "Romania, te Iubesc". O ancheta complexa care prezinta marturii, filaje, filmari cu camera ascunsa si indivizi cu influenta, care vin din cele mai diverse domenii.

Abia in 2012, dupa arestari in conducerea autoritatii, a fost consemnat oficial ca institutia functioneaza intr-un haos total. Un audit vorbeste de abateri grave.

Au fost identificate cazuri in care plata a fost efectuata in aceeasi zi in care a fost data aprobarea, in timp ce la polul opus alti solicitanti stau cu aprobari primite de cinci sau chiar zece ani, fara sa le fie virati banii. Nimeni nu poate preciza dupa ce criterii preferentiale se acorda despagubirile, de ce unii asteapta ore de la aprobare si altii ani.

Mai nou, guvernantii vor sa schimbe legislatia in domeniu. Pana la noi legiferari, piata intermedierilor face profituri uriase. Interpusii isi vad de treaba si castiga fabulos.

Totul pe larg despre mafia restituirilor, duminica, de la ora 18:00.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO