Valeriu Zgonea: “Am luat bataie de la mineri in 1990, vreau sa se faca dreptate”. De ce zidul Parlamentului nu va fi daramat
EMISIUNEA INTEGRALA. Valeriu Zgonea, presedinte executiv al PSD si presedinte al Camerei Deputatilor, este invitatul lui Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani", unde a vorbit despre noua linie din PSD.
Liderul PSD Valeriu Zgonea a fost invitatul lui Cristian Leonte in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de la ora 10.00 pe PRO TV si online pe PROTV NEWS.
Ati fost ales presedinte executiv al PSD. Care este, in linii mari, proiectul dumneavoastra politic din aceasta noua pozitie?
Nu cred ca putem vorbi despre un proiect politic al unui membru de partid dintre cei 400.000. Vorbim despre o echipa care are un proiect de modernizare a PSD. Suntem in acest moment cel mai progresist partid de stanga din Europa de Est si vrem sa ramanem la fel, sa definim foarte clar limitele noastre social-democrate, valorile noastre, si modelul economic pe care noi il promovam, care imbina dezvoltarea economica cu bunastarea cetatenilor.
Sunt schimbari in linia politica a partidului?
Sunt, trebuie sa ne definim clar ideologia, sa avem o mai buna selectie a resurselor umane si un plan de cariera pentru cei care intra intr-un partid. Un plan de cariera inseamna ca el care intra in partid nu e promovat doar pentru anumite cunostinte sau o loialitate fata de un lider de partid si intervine si meritocratia. Cel care intra intr-un partid si are o anumita pregatire dedica carierei sale politice un anumit numar de ore saptamanal, vorbind cu cetatenii, explicandu-le, preluand informatii din mediul academic, de la ONG-urile de stanga, si adaugand plusvaloare politicilor publice pe care PSD le promoveaza. Aceasta plusvaloare se traduce in promovarea lui in interiorul partidului.
Si cum va fi rasplatita implicarea aceasta politica?
Sunt 3 elemente importante pentru un om, ca sa fie membru al PSD. Decenta, integritatea si responsabilitatea. Trebuie sa fii un om decent, ca sa intelegi valorile de stanga, integru in activitatea ta in campania electorala dar si in mandatul sau demnitatea pe care o primesti, si responsabil pe durata mandatului.
Integritatea e un capitol sensibil pentru multi dintre colegii dumneavoastra. E o problema?
Eu as vrea sa discutam in alta cheie. In ultimii ani, nu numai la noi, si in Europa, s-a produs o fractura intre clasa politica si cetateanul de rand. Aceasta e generata de neincrederea electoratului in partide. PSD e cel mai puternic partid din Romania, are cei mai multi alesi locali, parlamentari, nu numai azi, ci si in ultimii 25 de ani. Si-a asumat o schimbare de mentalitate, a modului in care se face politica in Romania. Asta inseamna oameni integri, responsabili, care sa aiba o activitate decenta in timpul mandatului. Integritate inseamna un set de valori pe care toti membrii partidului il respecta si care sta la baza selectiei resurselor umane pentru a candida.
Luam un exemplu, de la Arges: domnul Niculescu a primit o condamnare definitiva, cu tot sprijinul pe care i l-a dat partidul. Cum va asigurati ca nu se mai repeta un astfel de caz?
Domnul Niculescu a facut un pas inapoi. Discutam despre viitor, despre lucrurile pe care le-am invatat din anumiti pasi gresiti pe care PSD i-a facut. Selectia resurselor umane a fost foarte buna in partid iar saptamana viitoare vom prezenta un cod de conduita, valabil pentru toti membrii de partid. Este principalulel ement de selectie pentru viitorii candidati ai partidului in 2016. Trebuie sa aratam ca schimbarea incepe cu noi.
O sa va rog sa imi dati un exemplu: dintre membrii PSD de vaza, cine ar trebui sa faca un pas inapoi?
Nu discutam in acesti termeni, discutam de criterii clare in care analizam fiecare caz in parte. Aceste criterii de integritate sunt obligatorii pentru un partid care doreste schimbarea modului in care se face politica in Romania. Nu e o discutie despre cazuri, noi nu suntem justitie. PSD a intarit statul de drept in Romania si lucreaza la acest lucru. Pune, in fiecare zi, elemente importante pentru a sustine o independenta a actului de justitie fata de interferenta politica. Codul de conduita face exact acelasi lucru.
De ce nu ati lasat justitia sa-l cerceteze pe domnul Ponta.
Va spun un lucru pe care-l vad in fiecare zi: justitia functioneaza si fiecare cetatean e egal in fata justitiei, inclusiv parlamentarii. Am foarte mare incredere in justitie.
Atunci cum va explicati votul din vara?
Noi am modernizat Parlamentul Romaniei, schimband regulamentul sedintelor, statutul, taind din privilegii si dand termene clare, in concordanta cu recomandarile MCV, discutand si cooperand cu justitia. Am gasit solutii ca niciun parlamentar sa nu fie mai presus de actul de justitie. Mai sunt foarte multe de facut.
Nu inteleg. Tocmai v-am dat un exemplu, poate cel mai faimos din toata Europa.
Exista o vulnerabilitate la nivelul primului-ministru al Romaniei, ca imagine. Primul-ministru a fost in fata procurorilor. Asta a aratat ca Parlamentul Romaniei nu s-a opus actului de justitie. Ce exemplu mai bun vreti?
Sa-l lasati sa fie anchetat pentru toate cazurile pe care vi le-a cerut DNA.
Este anchetat.
Daca maine s-ar relua votul, credeti ca ar fi altul rezultatul?
Eu nu vorbesc despre speculatii, doar despre cazuri concrete. Daca va uitati in ultimii 3 ani, PSD a votat intotdeauna pentru ridicarea imunitatii, pentru retinerea si arestarea unor persoane, care au avut probleme cu justitia.
Daca nu vreti sa vorbim despre Victor Ponta, vorbim despre Dan Sova. Acolo s-a intamplat exact la fel.
Mandatul pe care noi l-am avut si l-am luat la Congres e foarte clar: sprijinim actul de justitie. Semnalul a fost dat de liderul partidului la ultima discutie. Orice ridicare de imnunitate va fi votata „pentru” de parlamentarii PSD in plen. In acest moment aceasta e decizia noastra.
La anul va trebui sa le explicati alegatorilor cum sustineti justitia, dat fiind ca in Parlament votati invers.
Prin masuri concrete. Eu pot sa va spun ce am facut noi la Camera, unde eu am votat intotdeauna pentru ridicarea imunitatii si inceperea urmaririi penale. La noi, la Camera Deputatilor, in momentul in care justitia declara incompatibil un membru al Camerei, raportul comisiei se supune imediat plenului, nu se mai supune la vot, ca pana in 2012. Au fost si momente in care... Noi consideram solidaritatea un element important, dar majoritatea membrilor PSD sunt integri si nu considera ca solidaritatea trebuie sa functioneze la nivelul Parlamentului. Mai sunt multe de facut. Parlamentul mai are mult pana va ajunge un parlament cu adevarat democratic, cu valori europene. Ceea ce facem noi in acest moment e sa ne tinem promisiunile din 2012: ca acest Parlament nu interfereaza in actul de justitie, ca toate solicitarile MJ sau Parchetului sunt supuse imediat votului Parlamentului si deciziile sunt acelea clare, pe care le-am spus.
Nu pot sa nu va contrazic. Voturile in cazurile Ponta si Sova spun altceva. Nu puteti sa ne spuneti ca sprijiniti justitia cu un astfel de vot.
De aceea am spus intr-un interviu la inceputul acestui an si anul trecut si o parte din analistii politici m-au criticat. Eu cred ca Romania trebuie sa treaca prin aceasta modificare a Constitutiei care sa elimine imunitatea parlamentara. Sustin aceasta idee pentru ca eu cred ca in acest moment un politician roman trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratii si pentru votul sau politic. In rest, aceste elemente ale justitiei nu trebuie sa interfereze intr-un vot in Parlament.
Pana sa schimbati Constitutia, aveati acest mecanism de retragere a imunitatii. PSD nu a facut asta.
Ba a facut. In majoritatea cazurilor, ridicarea imunitatii a fost facuta.
De ce nu in toate?
Pentru ca PSD nu are 51% din voturile din Parlamentul Romaniei. Trebuie ca si celelalte partide sa fie la fel de responsabile ca PSD.
Il mai sustine PSD pe Victor Ponta la functia de prim-ministru?
Eu cred ca am demonstrat la guvernare ca ne putem tine cuvantul fata de alegatori si ca prima data dupa foarte multi ani avem un guvern care isi tine cuvantul, creeaza progres. Toate acestea sunt importante si cred ca au aratat increderea electoratului in acest Guvern. Guvernul e foarte bun – aveam cea mai mica rata a somajului, crestere economica, suntem stabili politic si securitar. Eu sunt un om care nu vreau sa duc aceasta tara intr-o zona instabila, aventuriera. Nu cred ca e important pentru noi sa mergem in acest proiect. Suntem deschisi unui dialog cu toate fortele politice, dar in acest moment PSD sustine actuala coalitie de guvernare si actualul guvern, care isi face treaba bine. Restul lucrurilor se discuta in justitie.
Dar moral, PSD nu are o problema cu actualul premier, in situatia in care este?
Partidul Social-Democrat, echipa guvernamentala si echipa de parlamentari care o sustine nu poate discuta despre aceste chestiuni. Ele se discuta in alta zona, exista un dialog care se face cu presedintele statului, cu ceilalti actori relevanti ai statului roman. In acest moment, guvernul e stabil, Romania e o tara stabila intr-o zona cu o evolutie dificil de controlata si pe asta se bazeaza si celelalte state din NATO si UE. O decizie de acest gen, care genereaza instabilitate, nu se ia pe o reactie emotionala, se ia cu foarte mult calm, cu responsabilitate, iar noi am anuntat prin vocea presedintelui partidului ca suntem deschisi la orice fel de dialog daca vom fi convocati de catre presedintele Iohannis.
Nu am inteles ce inseamna aceasta remarca. Cum ati inteles-o dumneavoastra?
Ca orice solicitare din partea presedintelui, pe orice subiect, este primita pozitiv de PSD.
Dar dumneavoastra stiti ca domnul Iohannis ii cere demisia premierului inca din vara. Daca va cere sa propuneti alt premier din partea PSD, este o solutie?
Am mai spus-o, eu nu lucrez cu supozitii, nu fac scenarii. In acest moment, guvernul este stabil, arata ca stie sa isi faca treaba fata de cetateni, asta conteaza pentru noi.
Ce va asteptati sa discutati cu presedintele?
Presedintele a avut consultari in diferite elemente-cheie ale dezvoltarii societatii romanesti, ale modernizarii. A spus ca ne asteptam la un proiect de tara pe care sa-l discutam, PSD e deschis la o astfel de discutie. Un proiect care sa modernizeze Romania, pe 20 de ani, care sa uneasca toate fortele politice. Noi am spus 3 elemente-cheie care sunt importante in acest moment pentru PSD: bunastarea romanilor, dezvoltarea economica a tarii si o modernizare extrem de rapida a PSD, cel mai important partid din Romania.
Bunastarea e acel mix de politici publice care genereaza crestere economica, incredere a investitorilor ca investesc intr-o tara mai putin corupta, sigura, dar si justitie sociala: un sistem de protectie sociala bine definit pentru toate categoriile, inseamna sanatate si servicii de sanatate pentru fiecare roman si inseamna un mediu educational care sa genereze o noua categorie de lideri.
Si de ce nu vedem progres in toate astea?
Eu cred ca vedem progrese, prezentate de toate institutiile internationale. Vedem un Cod Fiscal aplicat, care e modern, mai multe investitii decat in trecut, vedem ca ne pastram angajamentele fata de FMI.
Investitiiile in infrastructura o iau la vale.
Investitiile in infrastructura le asteptam de acum inainte. Vedem o absorbtie crescuta a fondurilor europene.
Ce ati simtit cand ati vazut imaginile cu autostrada demolata?
Am vazut un sistem care necesita sa fie perfectionat, un sistem care nu intelege ca fiecare ban public pe care il cheltuie in interesul Romaniei trebuie analizat cu foarte multa atentie. Am vazut ca in continuare administratia publica centrala si locala este, daca vreti, interferata de decizia politica. Si este unul dintre proiectele pe care PSD le are. In afara de o reforma constitutionala, de intarirea statului de drept, de descentralizare, al patrulea proiect important e convingerea tuturor fortelor politice ca o Romanie moderna nu poate fi fara o administratie independenta de actul politic. In acest moment, suferim de pe urma deciziilor unor guvernanti din trecut care au interferat prea mult in actul administrativ.
Ce inseamna pentru dumneavoastra comunism?
E foarte greu de definit. Un model de societate pe care nu doresc sa-l traiesc, care a adus foarte mult rau, a uniformizat si nu a generat beneficii unei societati. Libertatea de exprimare, dorinta de competivitate nu au existat. Pentru mine, comunismul a fost si un model in care invatamantul era gratuit, fiecare roman avea dreptul la un loc de munca, dar elementele sale au generat fracturi intr-o societate, nu au generat dezvoltare, progres. De aceea generatia mea a participat la Revolutie in 1989. Nu exista egalitate de sanse, justitie sociala.
E o imagine de care PSD incearca sa scape, dar pentru conducerea partidului a candidat un singur om. Acolo unde a fost competitia?
Siunt 2 elemente diferite. E o eticheta nedreapta pusa la adresa partidului de oamenii de dreapta. Noi am facut un gest simbolic: sunt foarte multi oameni care aveau 20-30 de ani la Revolutie si nu aveau nicio legatura cu comunismul, sunt foarte multi in partid nascuti dupa 1989. Acest partid e un partid social-democrat cu valente progresiste, europene, euro-atlantice.
Suntem intr-o situatie de criza, cu un lider inculpat si un adjunct condamnat, spuneati in iulie, intr-un interviu pentru AP. A venit acest Congres, ati crezut in ce ati spus atunci?
Cred si astazi. Dar am spus ca exista o vulnerabilitate de imagine cand ai un prim-ministru al Romaniei, ceea ce a recunoscut si premierul si recunoastem cu totii, care e inculpat, si un presedinte executiv, la acel moment, al partidului, care are o condamnare nedreapta, pentru o chestiune pe care putea sa o aiba oricare dintre romani. Oricare dintre noi putea sa fie, in acel moment, coordonatorul unei campanii. Nu e o acuzatie.
De ce n-ati intrat in competitie, de ce nu ati candidat si dumneavoastra?
Nu e important pentru mine interesul meu personal. Echipa PSD de azi e progresista. Am facut echipa foarte buna si cu Victor Ponta, fac si cu Liviu Dragnea, care si-a asumat leadership-ul partidului intr-un moment dificil. Cand esti votat de peste 430.000 de cetateni, nu poti sa spui ca ai fost ales intr-un alt mod decat democratic.
Intre delegatii care s-a ridicat in picioare pentru un omagiu adus victimelor comunismului a fost si Ion Iliescu, care acum e urmarit in Dosarul Mineriadei. Este asta o vulnerabilitate pentru PSD?
Nu, a fost un gest simbolic, cel de a ne cere scuze victimelor comunismului. Am vrut sa dam un semnal foarte clar de dezlipire de aceasta eticheta nedreapta. Trebuie sa intelegem ca valorile noastre de stanga nu au nicio legatura cu comunismul. Aceasta eticheta nu are nicio legatura cu PSD, acesta a fost mesajul.
Ion Iliescu nu are legatura cu comunismul?
Sunt oameni care au fost crescuti in comunism, oameni care au avut atunci demnitati si functii publice. Nu e rolul nostru sa condamnam pe unii si pe altii, justitia este cea care in democratie stabileste vinovatia sau nevinovatia, partidele nu pot interveni in actul de justitie. Eu cred ca justitia trebuie sa faca dreptate, pentru ca e o perioada importanta din evolutia recenta a Romaniei care necesita sa fie clarificata. Nu vreau sa comentez mai mult, fiindca sunt printre putinii social-democrati care au luat bataie de la mineri.
Eram student la seral si am luat bataie in fata Palatului Victoria. Am fost legitimat si am prezentat carnetul de student, veneam de la un examen, era perioada de examene. A fost intamplarea vietii mele. Asta nu m-a abatut de la dorinta de a face bine comunitatilor.
Cine erau cei care v-au agresat?
Mineri, desi am trait foarte multi ani la Targu-Jiu printre mineri.
Ati vazut discursul lui Ion Iliescu de la Romexpo, cum v-ati simtit atunci?
Nu as putea sa comentez. Este un moment al evolutiei societatii romanesti care trebuie clarificat in justitie. Va spune ceea ce orice om din Romania va va spune: eu vreau sa se faca dreptate. Vreau ca oamenii sa stie ce s-a intamplat atunci, cei care au avut de suferit trebuie sa stie adevarul. Societatea romaneasca trebuie sa stie adevarul. E singura mea dorinta dupa douazeci si ceva de ani.
Discutam despre valorile in schimbare ale PSD. Din BPN l-ati indepartat pe Ion Iliescu, ce semnal da aceasta situatie?
Presedintele de onoare nu poate fi intr-o zona executiva. Poate participa, cu drept de vot, la orice structura. Asta e viziunea noastra progresista. Pentru prima data in istoria partidului avem posibilitatea de a castiga al doilea mandat consecutiv la guvernare. Acesta e angajamentul nostru.
Vorbeati si de libertatea de exprimare, dar pe Mihai Sturzu l-ati tinut la poarta.
Cred ca domnul Sturzu, care a ajuns foarte rapid la conducerea organizatiei de tineret, s-a exprimat liber la congres. A fost ales, exact ca si domnul Dragnea, candidand singur.
Leadership-ul fiecarei structuri trebuie sa genereze increderea fiecarui membru de partid ca lucrurile merg inainte. A fi lider inseamna a nu te uita la imaginea ta personala, ci la a genera incredere in echipa si a schimba ceva in bine in societatea pe care o ai. Domnul Sturzu are toate ingredientele sa demonstreze ca e un politician de viitor. Este deputat, presedintele organizatiei de tineret si in acest moment trebuie sa demonstreze ca interesul personal nu primeaza in activitatea sa. Daca da acest semnal, este o valoare adaugata pentru social-democratia romaneasca. Romania are nevoie de noi lideri.
Dumneavoastra aveti antemergator cand mergeti prin oras?
Nu am avut niciodata, decat daca a fost o vizita oficiala a unui sef de parlament, conform protocolului.
Va mai amintiti cu ce viteza ati mers atunci?
Nu e treaba mea, ci a SPP. Mi s-a recomandat sa nu conduc.
Ati observat daca in intersectiile prin care ati trecut era blocata circulatia de Politia Rutiera?
De obicei cand sunt in masina, citesc. Am un program extrem de incarcat, dar am vazut ofiteri care dirijau circulatia in interesectie.
Credeti ca domnul Oprea ar trebui sa demisioneze?
Este o discutie care se duce catre o zona emotionala. Eu sunt politician si nu vreau sa intervin intr-un act de analiza pe care Ministerul de Interne il face. Imi pare rau pentru familie, e o viata care s-a pierdut, e datoria MAI sa afle adevarul. Cred ca emotia politicianului nu trebuie transferata asupra celor care analizeaza. Nu comentez cat timp exista o actiune in desfasurare in cadrul Ministerului de Interne.
Nedumerirea publicului e de ce, daca era o situatie de urgenta, nu se fac aceste precizari?
E dreptul Ministerului de Interne sa faca asta, dupa analiza. Ceea ce trebuie sa invatam noi, politicienii, e sa nu comentam cand exista desfasurari ale unor evenimente, de analiza a altor evenimente care generaza nemultumire sau emotie publica. Eu, ca politician, nu am comentat niciodata actul de justitie. In acest moment, cu un caz grav, cred ca cei care au inceput atentia, vor prezenta opiniei publice toate elementele necesare.
Domnul Oprea nu raspunde opiniei publice. Dumneavoastra sunteti parteneri, ati vorbit cu el, l-ati intrebat, era o situatie deosebita?
Am vorbit cu el ultima data despre Parlament, despre modernizarea Romaniei, asta a fost ultima discutie. E un partener loial al nostru, un om foarte serios, apreciat in Ministerul de Interne. Despre aceasta chestiune nu am avut o discutie cu domnia sa.
In locul lui, dumneavoastra v-ati fi oprit la locul accidentului?
Nu pot sa fac supozitii. Daca ati fi intr-un astfel de moment, o sa vedeti cum reactionez atunci. Sunt foarte multe situatii cand am oprit la alte accidente sa dau o mana de ajutor. Face parte din cultura me a si din valorile mele social-democrate.
Nu e o problema de imagine pentru coalitie?
E un evenment nefericit din viata societatii romanesti care trebuie tratat cu multa seriozitate. Este o ancheta in desfasurare, astept rezultatele anchetei. In functie de ministrul de Interne, domnul Oprea si-a facut treaba cu prisosinta, eu ca presedinte al Camerei stiu care sunt angajamentele sale si pot sa va spun ca si-a tinut cuvantul.
Credeti ca ar trebui sa-si dea demisia?
Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare. Nu pot sa raspund la o intrebare care nu-l are in acest moment in centrul atentiei pe domnul Oprea. Domnul Oprea e ministru de Interne. Cand ancheta se va desfasura si se va finaliza, in momentul respectiv va voi spune punctul meu de vedere. Nu mergem pe supozitii si presupuneri. In situatia de fata cred ca organele de ancheta trebuie sa actioneze rapid si sa stabileasca vinovatii, atat pentru cel care si-a pierdut viata, dar si pentru evitarea unor astfel de evenimente. Cred ca trebuie sa fie mai clare si mai predictibile aceste evenimente, inclusiv cine, cand si unde are dreptul de a avea coloana monitorizata. Eu, ca presedintele al Camerei, nu am beneficiat si nu am cerut niciodata aceste chestiuni. Mi se pare de bun simt si normal. Eu imi fac planul zilei in asa fel incat sa ajung la timp la aceste intalniri. Ministrul de Interne a membru al CSAT, are alte atributii si nu pot eu sa analizez aceasta chestiune.
Ati vorbit de privilegii mai devreme. Privilegii au alesii in fiecare legislatura.
In asta mai putin decat in ultimii ani.
Domnul Iohannis tocmai v-a intors un proiect privind pensiile.
Nu are nicio legatura cu pensiile. Privilegiile din statutul deputatului si senatorului nu au nicio legatura cu cele pe care le-ati spus dumneavoastra. Aceea e o lege initiata de comisia pentru statut pentru a asigura parlamentarilor o pensie speciala. Eu am spus la momentul respectiv ca societatea romaneasca trebuie sa aiba oameni responsabili in functii si demnitati publice care sa fie bine platiti, pentru ca ei isi asuma responsabilitatea. O discutie pe acest subiect trebuie sa fie transparenta, de fata cu presa, si sa intruneasca totalitatea aprobarilor din grupurile politice. E necesara o discutie pentru pensiile parlamentarilor cum e necesara o discutie si pentru alesilor locali, care munces 20-25 de ani si ies la pensie cu pensii mai mici decat cei care nu si-au asumat niciodata o raspundere pentru comunitate. Dar asta trebuie facut intr-un pachet in care aducem beneficii pentru societate si apoi pentru cei care-i reprezinta.
In cadrul acestei discutii, colegul dumeavoastra Marius Manolache spunea „nu putem sa punem egalitate intre un demnitar si un cetatean normal”.
O declaratie hazardata si neavenita, daca ma intrebati pe mine personal, care nu are nicio legatura cu activitatea de parlamentar, care nu are legatura cu proiectul de lege. Cred ca a fost o declaratie emotionala. Partidul e pentru o discutie coerenta in cadrul unei sistem special de pensii – daca statul are resurse, daca societatea isi permite.
Stiti foarte bine ca nu isi permite Romania in acest moment.
De aceea proiectul nu e pe ordinea de zi.
Codul de conduita al PSD va fi prezentat saptamana viitoare. La ce sa ne asteptam?
La un anumit mod de a transmite membrilor de partid ca trebuie sa faca politica in Romania, daca vor sustinerea PSD in viitor.
Va duce la demisii?
Acest cod de conduita se aplica tuturor membrilor de partid. Odata aprobat, el va fi obligatoriu pentru toti cei care doresc sa candideze in numele PSD pentru o demnitate publica.
O ancheta penala declansat impotriva unui membru PSD va duce la retragerea sprijinului partidului?
Fiecare caz va fi analizat in parte. O plangere penala poate sa se finalizeze cu NUP. Dar un membru PSD trimis in judecata va face pasul in lateral, daca e pentru fapte de coruptie in timpul mandatului sau. E mesajul pe care si Liviu Dragnea l-a transmis la Congresul partidului.
De ce doar atat? Daca a facut alte faradelegi, nu fapte de coruptie?
Veti vedea care sunt pasii. Poate unii se vor retrage cand vor vedea Codul de conduita. E prematur sa facem supozitii azi. Luni veti vedea pasii care vor fi facuti.
Un coleg condamnat mai are sprijinul PSD?
Condamnat pentru coruptie, nu, sub nicio forma. Condamnat pentru altceva, depinde pentru ce. Daca nu are interdictie de a alege sau de a fi ales, daca nu vrea sa candideze la nicio functie si a fost condamnat pentru ca a injurat pe cineva, poate sa fie membru de partid. Organele partidului vor decide.
Domnul Dragnea a fost condamnat.
Trei partide au decis ca el sa conduca campanie electorala. Si eu puteam sa o conduc, si dumneavoastra. Domnul Dragnea si-a asumat conducerea partidului intr-un moment important, a fost votat, a luat acceptul Congresului. Acesta e proiectul nostru de reforma. De aceea avem increderea a peste 40% din electorat.
Aveti sondaje care vorbesc despre incredere?
Da. Discutam acum despre codul de conduita, nu despre un sondaj. Noi suntem in partid care niciodata nu am intrat in contradictie cu electoratul si cu cetatenii Romaniei. Masuram intotdeauna ceea ce facem.
Cine va candida la Primaria Bucuresti?
La momentul oportun o sa vedeti. E un proces de selectie, care necesita un cod de conduita, masuratori sociologice, sa vedem ce vor cetatenii. E prematur sa discutam de o lista scurta, dar orice partid politic are o astfel de lista.
Dumneavoastra vizati conducerea partidului.
V-am si spus: nu doresc sa fiu presedintele PSD, nu doresc sa fiu prim-ministru la acest moment. Eu sunt pragmatic, unde sunt trimis de partid, imi fac treabva cu seriozitate.
Noua echipa de la conducerea PSD ar accepta un guvern de uniune nationala?
Iar intrati in zona de supozitii. Acum avem un guvern stabil. Angajamentul nostru e sa ducem partidul la al doilea mandat consecutiv la guvernare.
Cand zici „doriti schimbarea”, toti ridica mana sus, cand zici „vrei sa te schimbi”, lumea se face ca se uita in alta parte. Noi dorim schimbarea si vrem sa ne schimbam.
Ramane Victor Ponta prim-ministru pana la sfarsitul mandatului?
In acest moment este stabila functia de prim-ministru. In acest moment.
Ce ar putea sa o destabilizeze?
Numai Dumnezeu stie. Noi trebuie sa cream o zona de stabilitate. Cetatenii trebuie sa stie ca exista un guvern in Romania care se gandeste in primul rand la ei. Am demonstrat aceste lucruri. Combinatia de dezvoltare economica sustenabila si de justitie sociala este modelul nostru de societate pe care azi il exportam. Bulgarii, Ungaria, Croatia, Slovenia, ne intreaba cum am reusit.
Cand dati jos zidul Palatului Parlamentului?
Cand voi avea resursele sa investesc in aceasta zona. Proiectul exista, trebuie aprobat in planurile urbanistice de primarie. Dorinta mea e sa redam acest parc tuturor cetatenilor Romaniei. Daca va fi modernizat, asa cum e proiectul, va fi vizitat non-stop, 24/24. Va fi o zona in care poti sa te odihnesti, sa vezi perspectiva, sa te bucuri de aceasta constructie. Evaluarile sunt de peste 5 milioane de euro. Dar cred ca poti sa faci multe lucruri importante cu acesti bani, sunt alte prioritati. Avem increderea cetatenilor fiindca am prioritizat resursele financiare ale Romaniei.
E clar, zidul ramane.
Inca.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, guvern, PSD, demisie, Liviu Dragnea, congres, victor ponta, gabriel oprea, valeriu zgonea, cod de conduita, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
24-10-2015 17:50