Raed Arafat: Nu vreu sa fiu ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica
Firmele de medicamente si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni - nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect", a spus ministrul Sanatatii.
Raed Arafat a precizat ca prin acest cod de etica pe care ar vrea sa-l implementeze rapid, mai ales ca firmele de medicamente membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au un astfel de document, spera sa previna "practica incorecta, influentele si coruptia".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Cine este descoperit sa stie ca este eliminat pe trei sau patru ani. In Cehia, spre exemplu, o firma a fost eliminata cativa ani, dupa ce a fost descoperita ca a mituit un oficial", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".
Ministrul Sanatatii a mai spus ca in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele.
"O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domniul medical, este o practica foarte raspandita", a precizat ministrul Sanatatii.
Raed Arafat a facut referire si la firme care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul.
"Aceeasi firma ofera un aparat la un pret la un spital, iar in alta parte la jumatate. Care este logica? De ce intr-un loc este cinci milioane, sase milioane si in altele 12 milioane. Diferenta nu justifica jumatate de pret. Statul are bani limitati si trebuie investiti corect", a adaugat ministrul Sanatatii.
O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem este prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe, a continuat Raed Arafat.
"Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale", a explicat ministrul Sanatatii in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTv.
El a semnalat faptul ca, in Romania, insulina analoga, care este sintetica, adica cea mai scumpa, este prescrisa in 74-75 la suta dintre cazuri.
"Se prescrie imediat cel mai scump Ar tebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1, adica la copii, incepi cu aceasta scumpa", a adaugat ministrul Sanatatii.
Raed Arafat a mai spus ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.
"Preluam recomandari OMS, de la Ghidul european si de la colegi diabetologi, care clarifica situatia, realizand propriul ghid. Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim", a adaugat ministrul.
Raed Arafat a explicat si cateva dintre recomandarile din raportul institutului britanic NICE.
"A fost o comisie - platita de BM - de la NICE, agentie britanica care pune standarde, recomandari. Au verificat lista de compensate si au venit cu niste chestii de bun simt. Ce cauta ginkgo biloba pe lista de compensate. Nicio tara din Europa nu are asa ceva. Platiti milioane de euro pe el, pe an. Acest medicament, a fost pus pe lista din anii '90. Poate ca atunci, cineva credea ca este bun. Lista se reactualizeaza, nu este pe viata", a precizat Raed Arafat.
Ministrul Sanatatii a vorbit si despre o alta situatie semnalata in raport, respectiv despre un medicament care initial a fost compensat pentru o terapie, iar ulterior pentru alte doua, fara a se fi dovedit eficacitatea si pentru ultimele doua afectiuni, ba mai mult, intr-o anumita boala s-a dovedit ca poate fi daunator.
"Luam un alt medicament care are o indicatie in prospect si pentru asta trebuie compensat numai pentru asta. Si s-au creat alte doua recomandari. Unul, spun specialistii britanici, nu are impact, dar platesti mult, unul este chiar daunator, are reactii adverse. Medicamentul care, in mod normal, se da la bolnavi dializati, s-a adaugat la hepatita, nu prea are efect, spun medicii din Marea Britanie si Australia, iar a treia, intr-un anumit tip de cancer, unde s-a aratat chiar daunator", a adaugat ministrul Raed Arafat, precizand ca aceste cazuri au fost deja rezolvate.
Achizitiile pe termen lung de aparatura, materiale si medicamente scumpe vor fi centralizate
Achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar, a anuntat ministrul Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani".
"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani.
"Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.
Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.
"Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Raed Arafat.
Raed Arafat: Buget Sanatatii in 2013 va fi probabil ca in acest an, mult sub media europeana
Bugetul Sanatatii in 2013 va fi avizat de noul Parlament, discutiile recente indicand ca va fi aproximativ egal cu cel din 2012, finantarea din PIB pentru sistemul sanitar ramanand mult sub media UE, a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
"Din ce stiu, bugetul sistemului sanitar ramane cu o problema. Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finantarii din UE. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament", spus ministrul Sanatatii.
Intrebat daca in 2013 ar putea creste contributia pentru Sanatate, ministrul Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil.
"Exista discutii generale pivind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie corecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7 la suta, cum era inainte. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a adaugat ministrul Sanatatii.
Noua Lege a sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlament cel mai devreme in februarie
Noua Lege a sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel mai devreme in februarie-martie 2013, acum fiind discutata cu expertii europeni, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
"Acum legea se discuta cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne intereseaza sfaturi pe reforma asigurarilor, a spitalelor, ca structura. As zice ca legea este inca in constructie si in lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, n.r.) se ocupa si acum de lege", a spus ministrul Sanatatii.
Reteta electronica si cardul sunt lucruri normale in orice sistem sanitar din UE
Reteta electonica si cardul sunt lucruri normale in orice sistem sanitar din Uniunea Europeana, ele se aplica mai intai experimental, apoi devin obligatorii, a declarat ministrul Sanatatii.
"Recent, cineva mi-a spus ca pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reteta si cardul care vor fi introduse, mai intai experimental, vor trebui sa limiteaze, sa reduca anumite aspecte de frauda. Ideea este ca aceste acte sa devina obligatorii", a spus ministrul Sanatatii. Raed
Arafat a precizat ca orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic.
Raed Arafat nu vrea sa fie ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca nu vrea sa fie ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica, iar daca ocupa aceasta pozitie, va fi extrem de rigid, neflexibil si nedoritor sa inteleaga anumite lucruri.
"Eu am zis ca am acceptat aceasta pozitie ca o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala. Ministrul trebuie sa fie un om politic, este normal. Nu este o perioada scurta, ci una lunga. Orice decizie va avea multe aspecte si influente politice. Daca stau, voi fi o persoana extrem de rigida, neflexibila si nedoritoare sa inteleaga anumite lucruri. Prefer pozitia de mai jos. Prefer partea pur tehnica, sa mi se dea sa fac asta, asta si alte chestii decat urgenta ca pana acum, dar nu la o pozitie politica", a spus ministrul Sanatatii.
Raed Arafat este convins ca ar putea face multe pentru sistem dintr-o pozitie tehnica.
"Spun ca fac mai bine treaba dintr-o pozitie tehnica decat intr-o functie politica", a mai spus Raed Arafat. In opinia sa, cel mai rau lucru pentru sistemul sanitar este schimbarea ministrilor. "Am acceptat pentru ca era o solutie de conjunctura, demisia domnului Cepoi, interimat asigurat de domnul prim-ministru. Eram convins ca se poate un nou interimat, dar mi s-a spus ca nu pot fi interimar dupa primul mandat al premierului si am acceptat pentru aceasta perioada. Cel mai rau pentru Sanatate este sa vina mereu o noua persoana", a explicat Raed Arafat.