Marmureanu: Un cutremur de maximum 7,5 in Romania, dupa 2040
Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter. Declaratia a fost facuta la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, de Gheorghe Marmureanu, seful IFP Romania.
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu a precizat ca, din punctul sau de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleara de la Cernavoda, intrucat aceasta a fost proiectata astfel incat sa reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsa in zona seismica Vrancea.
Gheorghe Marmureanu a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca in Romania este deocamdata liniste din punct de vedere seismologic, iar miscarile produse in timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge Romania, pentru ca "sunt multe sisteme amortizante pana aici".
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat si Cernavoda, la care a fost facuta si Casa Poporului si tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
Cand va fi urmatorul cutremur mare?
El a precizat ca nu stie cand va veni urmatorul cutremur in Romania si nici cat de mare va fi, dar analizele facute, in baza a ceea ce s-a intamplat pana acum, indica faptul ca ar urma un cutremur la mare adancime, dar nu mai devreme de anul 2040.
"Pamantul nu stie matematica, nu stie probabilitati, nu stie fizica. Noi am facut o analiza si am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani.
Si avem asa: 1738 un cutremur de suprafata, un cutremur asemanator cu cel din 4 martie, cand Cetatea Neamtului a fost daramata.
Urmeaza 1802, deci dupa 64 de ani, un cutremur extrem de mare.
Urmeaza 1838, deci dupa 36 de ani, tot de suprafata. Deci suprafata, adanc si iar suprafata.
Urmeaza 1940, deci dupa 102 ani.
Deci, care e ciclicitatea?
Nu exista! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Si urmeaza 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmeaza un cutremur de mare adancime care ar insemna sa fie prin 2040", a mai spus Marmureanu.
Specialistul sustine ca dupa anul 2040, pana in 2066, exista posibilitatea producerii unui cutremur la mare adancime, a carui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.
Rezistenta cladirilor in cazul unui cutremur de mare intensitate
Ar trebui constituita o comisie de avizare in acest sens si a precizat ca nu exista "zone preferentiate", ci doar "zone cu case bine facute si zone cu case prost facute".
"Acesta este adevarul. In 1977 toate cladirile care au cazut, au cazut din cauza unor greseli de proiectare si de executie.
Va spun sigur asta si putem lua fiecare bloc care a cazut. Cutremurul din 1977 a avut o anumita directivitate" a mai spus Gheorghe Marmureanu.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: cutremur romania, gheorghe marmureanu,
Dată publicare:
20-03-2011 12:17