Preturile la alimentele procesate, mai mari cu 12% in urmatoarele doua luni
Declaratia a fost facuta de preseditnele Romalimenta in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica, de la ora 10.00, la ProTV. CLICK SA VEZI INTREAGA EMISIUNE
"In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a spus Sorin Minea.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu, prezent la emisiune, a explicat majorarile de preturi prin scumpirea cerelelor.
"Cerealele, pentru prima data dupa 20 de ani, au avut o crestere extraordinara de preturi. Discutam de 120-130 de euro pe tona si, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tona. Daca luam de exemplu porcul, hranirea dureaza cam 6 luni, deci ceea ce a inceput hranirea in decembrie vom avea la sfarsitul lunii mai o crestere, care inseamna influenta cerealelor in pretul carnii", a spus Radulescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, dupa 20 de ani, Adrian Radulescu,
Dată publicare:
06-05-2011 13:35