Cseke despre pacienta din Baneasa si taxa pe fast food la "Dupa 20 de ani"

Ultima actualizare: 29-08-2012 08:28

Ministrul sanatatii, Attila Cseke, a fost invitat in aceasta duminica in studioul "Dupa 20 de ani" alaturi de Cristian Leonte, Cristian Hostiuc si Claudiu Pandaru.

Ministrul sanatatii a expus cazul concret al pacientei de la Centrul de Sanatate din Baneasa, judetul Constanta, care a fost plimbata 700 de km pana cand a ajuns sa fie internata si tratata in mod corespunzator.

Am vrut sa demonstrez ca acel spital trebuie desfiintat”, si-a justificat Cseke Attila actiunea de a organiza o conferinta de presa si de a prezenta pe larg cazul acestei paciente. Ministrul sanatatii sustine opinia prezentata de ministrul Boc cu o saptamana inainte la “Dupa 20 de ani” ca acele spitale care nu pot rezolva problemele pacientilor si nici nu pot stabiliza cazurile grave trebuie desfiintate.

Ministrul sanatatii a declarat ca se astepta ca masurile de reorganizare sa intampine o rezistenta din partea sistemului, asa cum au evidentiat si rapoartele din perioada 2004 – 2010. Aceasta pe de-o parte si pentru ca managerii sunt “interesati ca pacientii sa stea cat mai mult in spital, pentru banii de la Casa de Asigurari”. “Suntem pe locul 2 in Europa ca numar de internari”, mai spune Cseke Attila.

In legatura cu Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, infiintat in urma cu doi ani ca urmare a campaniei Stririlor Pro Tv “Avem viata in sange”, ministrul Sanatatii a declarat ca, de la 1 mai, cei care doresc sa preleveze probe pentru acest centru o pot face, iar in paralel vor fi facute toate demersurile pentru ca registrul donatorilor de celule stem sa poata deveni, in sfarsit, functional.

Cseke Attila a mai subliniat necesitatea ca sistemul de sanatate al Romaniei sa fie asezat pe “principii sanatoase”, unele dintre acestea referindu-se si la buget, care va trebui rectificat spre sfarsitul anului acesta, iar la anul, alocata o suma mai mare. “In Romania nu exista spitale care sa se poata clasifica la clasa I”, e de parere ministrul sanatatii, care a precizat insa ca, in 4-5 ani, aproximativ sase spitale din Romania vor functiona la standarde europene.

Cat priveste taxa pe fast food, Cseke Attila a lamurit ca aceasta nu a reprezentat un proiect, ci o idee, iar, ca urmare a dezbaterii in societate, concluzia a fost ca ar fi greu de implementat, pentru ca nu suntem pregatiti.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO