Arafat: Achizitiile pe termen lung de aparatura, materiale si medicamente scumpe vor fi centralizate
Achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar, a anuntat Raed Arafat, la "Dupa 20 de ani".
"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.
Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.
"Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Raed Arafat.
Ministrul Sanatatii a explicat cum va decurge noul sistem de achizitii.
"Astfel, cu o sapamana inainte de ofertare, faci o prima discutie cu firmele interesate care au discutii pe caietelor de sarcini. Daca firmele au dreptate in ceea ce sesizeaza, si nu este o chestie vitala pentru mine, rezolvi contestatia reala inainte sa vina oferta. Apoi, in etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, daca sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de pret pana la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta inseamna procedura, monitorizare, control. Am fost incurajat sa o fac in Guvern. Aceasta procedura este si o recomandare a FMI, nu obligatie", a adaugat Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani".
Raed Arafat a mai spus ca aceste schimbari vizeaza normalitate in Romania, precizand ca pentru acest proiect au lucrat in echipa Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.
"Hotararea de Guvern privind achizitii centralizate este un proces obisnuit. Incercam sa il introducem in sedinta de Guvern de marti, daca nu de saptamana viitoare. Ar putea incepe licitatii imediat de la emiterea ei. O achizitie centralizata pe cantitati mari si pe durata mai lunga va obliga firmele sa vina pe preturi mai mici. Va fi o competitie mult mai mare si mai serioasa intre companii. Cert este ca ne asteptam ca unii sa se joace pe contestatii. Este un sport national. Am prevazut o fereastra, solutii de back up, temporare", a adaugat ministrul.
El a mai spus ca o licitatie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulante. Ministrul a precizat ca, in prezent, pretul pe ambulanta este de 15-20 de ori mai mic decat in 2007 tocmai pentru ca achizitia se face centralizat pe termen lung.
Ministrul a mai aratat ca oamenii trebuie sa aiba curajul sa sesizeze nereguli, coruptie sau frauda in sistemul de sanatate.
"Aceste probleme cred ca au fost recunoscute si vazute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii sa aiba curajul sa sune si sa vina cu cifre pe hartie, cu dovezi, adica date concrete. Aceste situatii nu sunt numai la noi. In Croatia, 350 de medicii au fost arestati pentru frauda. In SUA, un control pe partea de cardiologie, pe stenturi a dus la descoperirea unor fraude de 200 de milioane de dolari. Erau stenturi puse cui nu trebuiau puse. (...) Prin toate aceste masuri vrem sa se creeze un sistem de prevenire si control in sistem", a precizat Raed Arafat.