Arafat: Achizitiile pe termen lung de aparatura, materiale si medicamente scumpe vor fi centralizate

Raed Arafat

Achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar, a anuntat Raed Arafat, la "Dupa 20 de ani".

"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani.

"Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.

Citește și
traian basescu
Basescu:Legea sanatatii s-a ratat in ianuarie, poate pana in decembrie reusim depunerea la Parlament
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a explicat cum va decurge noul sistem de achizitii.

"Astfel, cu o sapamana inainte de ofertare, faci o prima discutie cu firmele interesate care au discutii pe caietelor de sarcini. Daca firmele au dreptate in ceea ce sesizeaza, si nu este o chestie vitala pentru mine, rezolvi contestatia reala inainte sa vina oferta. Apoi, in etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, daca sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de pret pana la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta inseamna procedura, monitorizare, control. Am fost incurajat sa o fac in Guvern. Aceasta procedura este si o recomandare a FMI, nu obligatie", a adaugat Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Raed Arafat a mai spus ca aceste schimbari vizeaza normalitate in Romania, precizand ca pentru acest proiect au lucrat in echipa Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.

"Hotararea de Guvern privind achizitii centralizate este un proces obisnuit. Incercam sa il introducem in sedinta de Guvern de marti, daca nu de saptamana viitoare. Ar putea incepe licitatii imediat de la emiterea ei. O achizitie centralizata pe cantitati mari si pe durata mai lunga va obliga firmele sa vina pe preturi mai mici. Va fi o competitie mult mai mare si mai serioasa intre companii. Cert este ca ne asteptam ca unii sa se joace pe contestatii. Este un sport national. Am prevazut o fereastra, solutii de back up, temporare", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca o licitatie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulante. Ministrul a precizat ca, in prezent, pretul pe ambulanta este de 15-20 de ori mai mic decat in 2007 tocmai pentru ca achizitia se face centralizat pe termen lung.

Ministrul a mai aratat ca oamenii trebuie sa aiba curajul sa sesizeze nereguli, coruptie sau frauda in sistemul de sanatate.

"Aceste probleme cred ca au fost recunoscute si vazute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii sa aiba curajul sa sune si sa vina cu cifre pe hartie, cu dovezi, adica date concrete. Aceste situatii nu sunt numai la noi. In Croatia, 350 de medicii au fost arestati pentru frauda. In SUA, un control pe partea de cardiologie, pe stenturi a dus la descoperirea unor fraude de 200 de milioane de dolari. Erau stenturi puse cui nu trebuiau puse. (...) Prin toate aceste masuri vrem sa se creeze un sistem de prevenire si control in sistem", a precizat Raed Arafat.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Raed Arafat: Nu vreu sa fiu ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica
Raed Arafat: Nu vreu sa fiu ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica

Firmele de medicamente si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Basescu:Legea sanatatii s-a ratat in ianuarie, poate pana in decembrie reusim depunerea la Parlament
Basescu:Legea sanatatii s-a ratat in ianuarie, poate pana in decembrie reusim depunerea la Parlament

Presedintele Basescu a declarat, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functia de ministru al Sanatatii de catre Raed Arafat, ca singura sa rugaminte este legata de legea sanatatii.

Basescu i-a adus Biblia si Coranul lui Arafat la investitura:
Basescu i-a adus Biblia si Coranul lui Arafat la investitura: "E optiunea dumneavoastra." Ce a facut

Raed Arafat a depus la Cotroceni juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii, in fata sefului statului, cu mana pe Constitutie.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.