Duminica, la "Romania, te iubesc!". 25% dintre minorii care se intorc in tara esueaza in scolile din Romania
Duminica, la ''Romania, te iubesc'', luam in discutie un nou fenomen extrem de dureros. Introarcerea in tara a copiilor ai caror parinti au esuat in occident.
Studiile arata ca 30.000 de minori sunt in situatia de a o lua de la zero intr un sistem de invatamant care de multe ori n-a fost prea primitor cu ei. Specialistii anunta, in plus, cifre ingrijoratoare: 30 la suta dintre ei sufera tulburari de adaptare, sau au afectiuni de natura psihiatrica.
Alexandra priveste imaginea cu care trebuie sa se obisnuiasca: noua scoala, noii colegi, noua viata. S-a intors din Italia in vara, dupa doi ani de la emigrare.
Nu i-a placut cand a fost dusa in strainatate, nu-i place nici acum ca s-a intors. E unul din cei 27.000 de copii care au trait in Italia sau Spania si pe care, in ultimii cinci ani, criza economica i-a readus in tara cu parintii lor. Si odata cu asta le-a adus lor, copiilor, o noua viata la care trebuie sa se adapteze. Studiile arata ca mai mult de un sfert dintre ei esueaza.
Cand mama i-a spus la inceputul anului ca se vor intoarce acasa, s-a bucurat. Isi imagina ca se vor duce in casa de la tara, se revedea in camera ei, cu nepotii si surorile mai mari. Se imagina acasa. Visul ei avea sa fie din nou ruinat de decizia mamei de a se muta in oras intr-o garsoniera cu chirie.
Mama a inteles ca doar educatia o poate ajuta pe fetita sa scape de saracie. Asa ca a inscris-o la o scoala buna, la oras. Intr-o clasa cu copii buni, imbracati in uniforma.
Scoala romaneasca i-a primit asa cum a stiut ea mai bine. Cu programe stufoase, cu lectii multe si colegii care uneori au perceput intoarcerea lor acasa ca pe un esec al familiei din care provin.
Copiii intorsi acasa isi ocupa rand pe rand locul in noua viata. Sunt constienti ca ceilalti ii privesc ciudat, iar in scoala romaneasca sunt obligati acum sa invete cum sa o ia de la zero.
Mai mult de un sfert dintre cei intorsi, adica in jur de 6.000 de copii, au nevoie sa fie ajutati pentru ca sufera tulburari de comportament, potrivit studiului facut de psihologi si sociologi ai Asociatiei Alternative Sociale care au colaborat cu colegi din Spania si Italia pentru a intelege mai bine fenomenul.
Lipsa unor raspunsuri, incetitudinea, trecerea de orasul italian in satul romanesc sunt principalele motive pentru care multi copii remigrati esueaza.
Povestile lor le aflati duminica, la Romania, te iubesc!, cand vorbim si despre felul in care ei pot fi ajutati.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, invatamant, elevi, Romania te iubesc,
Dată publicare:
21-12-2013 18:59