Airsoft, sau cum poti deveni, la sfarsit de saptamana, militar in "trupele de gherila"

×
Codul embed a fost copiat

Nu sunt trupe de gherila, nici grupari paramilitare, desi se imbraca si se misca la fel. Sunt pasionatii de viata militara, romani de toate varstele, care la sfarsit de saptamana aleg sa traiasca precum soldatii.

Ii inspira fostele unitati militare dezafectate, unde se lupta, fac instructie, se intrec in vehicule de atac si practica sporturi extreme.

O metoda prin care scapa de cotidian si socializeaza cu arma la ochi. E strategie, concentrare, fair-play si mult curaj.

Orastie, o fosta unitate militara - 2 tinere pornesc in aventura, incaltate in balerini. Baia de noroi le face dependente de turism spartan.

Tot un trai spartan duc si acesti razboinici de ocazie. Si tot in foste unitati militare din toata tara. Mii de pasionati de airsoft dau examenul testosteronului. Si toti il trec cu brio. Cand se satura de impuscaturi si simulari tactice, fac instructie in poligon.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Tarasul pe coate prin zapada e pentru turistul de rand. Cine isi permite lux, da piept cu troienele in aventuri mult mai spectaculoase.

Iar ce e lux la noi, e normalitate in strainatate. Turistii de peste hotare vin sa se impotmoleasca in salbaticia oferita de plaiul romanesc.

De la razboi la intreceri prin zapada, noroi si praf - toata distractia asigura descatusarea hormonilor.

De cand e lumea, barbatii si-au dorit sa isi cosume energia. Sa participe la inclestari militare si sa concureze in conditii extreme. Pe timp de pace si intr-o tara in care armata e optionala, alternativa e militaria de weekend, cu zambetul pe buze.

Oameni aparent obisnuiti si din cele mai diverse domenii, se transforma la sfarsit de saptamana si evadeaza din cotidian. Stresul de la serviciu, problemele de acasa, neajunsurile, toate se transforma la sfarsit de saptamana intr-un soi de furie, de care multi reusesc sa scape doar apasand pe tragaci sau gonind cu viteze ametitoare.

Asa uita de problemele de la serviciu sau de acasa, de sefi obositori sau copii galaciosi. Aleg sa refuleze cu arma la ochi, isi descarca toate tensiunile in batalii mimate si sejururi in conditii grele, care sa-i puna la incercare.

Departe de tumultul societatii se dezvolta o comunitate aparte - cea a pasionatilor de viata militara. Joaca si se joaca mimand razboaie, fac simulari tactice, unde invata de la profesionisti si vor sa descopere in viteza salbaticia Romaniei.

Avem o tara cu un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata de armata, dar domeniul e mult prea putin speculat. O piata de nisa in turismul romanesc prinde contur in pas alert, dar pasiunea pentru militaria in joaca ramane inca la stadiul de dorinta.

Alin e agent de vanzari in Brasov. Caz tipic de roman cu program incarcat - face tara la volan, cat e saptamana de lunga.

La celalalt telefon e Viorel - om de afaceri. Detine o fabrica de mobila si alte cateva afaceri mici din domeniul sportului. Il gasim la birou, cu ochii in calculator.

Isi face timp zilnic sa studieze ofertele online. Nu a facut armata, dar spune ca are airsoftul in sange. E casatorit si are doi copii mici. Si daca de luni pana sambata da comenzi angajatilor sai, duminica primeste ordine, echipat si inarmat pana in dinti, precum soldatii din Irak ori Afganistan.

Cand alti barbati merg la sala sau pe stadion, el face pe soldatul universal intr-o fosta unitate militara secreta, de langa Zarnesti.

Aici Alin e Chelu si impreuna sunt BAT - clubul din Brasov. Crocker lucreaza in publicitate, Vlad e programator, Ciprian, reprezentant vanzari, Dragos e liber profesionist. Tot profesionisti, dar militari adevarati sunt si Piticul si Ionut - zis Pala. Ultimii 2, tacticienii grupului. Stiu pana si cum pot fi modificate replicile, ca sa lupte cu ele cat mai eficient.

Joaca pe fost teren militar, pentru ca ii inspira buncarele unde erau ascunse rachete odinioara si cladirile in care se servea patria.

Intrarile in forta repetate au un scop. Baietii vor sa mearga in aprilie in Cehia - acolo are loc anual cel mai mare eveniment european de gen.

Numit Border War, este Mecca jucatorilor de Airsoft, o batalie cu pana la 3.000 de persoane si un arsenal impresionant - elicoptere, vehicule de lupta si confruntari pe zeci de hectare. Pana atunci, brasovenii se antreneaza intens.

Pasiunea pentru arme si viata militara aduna oameni din cele mai diverse domenii. In spatele mastilor se ascund muncitori in constructii, medici, profesori si politicieni.

E ora 8, duminica dimineata. Intr-o fosta baza de cercetare de langa Bucuresti e forfota.

In timp ce alti bucuresteni inca dorm sau fac piata cu plasele in brate, la Domnesti in Ilfov se pune la cale un razboi. Pus la punct dupa un scenariu pregatit anterior.

Este o misiune de eliberare ostatici, in care se rafuiesc, chipurile, doua tabere. Atacatorii sunt armata albastra, iar aparatorii sunt armata rosie. Pare ca se urasc de moarte. Atacatorii sunt condusi de Ionut - alias Colonelul, iar la adversari, lider este Dan Minca, nume de cod Doktoru.

Pare mai degraba casting pentru un film de razboi, atat de serios e scenariul. Si se cere seriozitate - toti jucatorii trebuie sa intre in pielea personajelor de pe front.

Daca privesti imaginile si intri in trol, zici ca e iadul pe pamant. In realitate e doar... o joaca, luata in serios. Protagonistii se impusca cu bile si se prefac ca au cazut la datorie.

E un mix de strategie ca la sah, dar si multa alergatura prin padure si cladirile parasite. De asta a venit la batalie si deputatul PDL, Dan Cristian Popescu. Cu multe afaceri si putin timp liber, incearca sa dea jos cateva kilograme in plus si sa devina un bun strateg.

Pe campul de bataie, deputatul primeste ordine de la Silviu, nume de cod Sierra, care in viata de zi cu zi este instalator. Nu si la airsoft, unde este veteran si vine la lupta cu un tun artizanal.

Batalia nu e numai pentru barbati. Amelia Boros e psiholog si innebunita dupa acest gen de socializare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit

Privatizarea ARO ar trebui introdusa in manuale. La capitolul "asa nu!". Este blestemul unei privatizari fara cap, al unor afaceri greu de patruns care au atins intreaga industrie romaneasca si continua sa faca victime.

ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film
ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film

În timp ce uzina din Muscel luase drumul declinului, politicienii români s-au dovedit neputincioși în gasirea unor soluții cu adevarat salvatoare.

ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat
ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat

Înainte de '89, toți românii visau la un ARO, mașina 4X4 românească făcută la Muscel, dar puțini puteau s-o aibă, pentru că era un produs foarte căutat și la export. După 50 de ani de activitate, uzina din Câmpulung și-a incetat activitatea.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.