„Orășelul” construit de o grădiniță din Iași pentru copii. Ce este zona senzorială
Unele grădinițe de stat din țară încearcă să țină pasul cu vremurile dificile pe care le trăim, astfel încât, de luni, copiii să fie în siguranță.
La o grădiniţă din Iaşi, de pildă, prichindeii vor sta mai mult în curte, care a îmbrăcat haine noi. Acolo a fost construit un soi de orășel, unde puștii iau parte la activități senzoriale.
Curtea unei grădiniţe de stat din Iaşi a suferit schimbări radicale în timpul verii. A fost împânzita cu spaţii destinate puştilor, unde cei mici se pot juca şi pot învăţa, luând parte la tot felul de activităţi senzoriale.
Peste două sute de copii, împărţiţi în grupe, vor merge la grădiniţă în intervale orare diferite.
Luiza Apetrei, educatoare: "Au o zonă senzorială, unde îşi pot dezvolta simţul tactil, am realizat petice cu tot felul de senzaţii fine, mai aspre."
Grădiniţa de stat, care şi-a regândit spaţiul de învăţare, este prima din Iaşi care a luat decizia ca orele să fie făcute în mare parte în aer liber, într-un spaţiu amenajat special pentru prichindei.
Elena Lungu, director grădiniţă: "Practic, materialele din clasă sunt aduse afară şi copilul are posibilitatea de a învăţa prin intermediul tuturor simţurilor. E făcut pentru copii, din dragoste pentru copii."
Valoarea proiectului, realizat cu fonduri europene, se ridică la câteva mii de euro.