S-a schimbat calendarul de la BAC. Probele orale au loc în ianuarie. Examenul scris va fi mai devreme
Al treilea modul din anul școlar a început miercuri, cu emoții pentru liceenii din anii terminali. Cei aproape 150.000 de viitori absolvenți vor ajunge, în premieră, la sfârșitul lunii, în fața comisiei de examinare pentru probele orale ale Bacalaureatulu
Pentru un calificativ excelent la română oral, limba străină și competențe digitale trebuie să știe, spun profesorii, cât un elev de a opta bine pregătit.
Viitorii candidați la bacalaureat se relaxează în curtea liceului.
În școală, profesorii dau sfaturi oricui este dispus să le asculte.
Mihaela Mihai, profesoară de română: „E o probă în care trebuie să arate că știu să transmită ceea ce au citit, să aibă o gândire critică, să converseze cu un om, dacă le place sau nu, pe o temă dată. De greu se vor lovi la scris”.
Deși cerințele sunt aceleași, calendarul sesiunii orale a fost fixat în premieră în ianuarie. Mai sunt nici trei săptămâni, iar mulți liceeni află uimiți ce așteptări vor avea examinatorii.
Cătălin Bratu, profesor de mate-info: „La fișa A, să căutați pe internet o informație, va trebui să o salvați... presupun că știți să salvați în clasa a XII-a. Iar la fișa doi veți lucra fără acces la internet, în word”.
Elev: „Să facem anumite chestii pe ele, dar nu știu să vă dau neapărat un exempu”.
Rezultatele probelor de competențe sunt exprimate prin calificative - majoritatea, foarte bune. Ministerul Educației le oferă astfel absolvenților o diplomă suplimentară, pe care angajatorii nu pun însă mare preț, pentru că o au toți cei care trec BAC-ul.
Mai greu va fi pentru directorii de școli, nevoiți să armonizeze, timp de două săptămâni, susținerea probelor orale, în care sunt implicați mulți profesori și pentru care e nevoie de săli disponibile, cu orarul claselor mai mici.
Probabil că în unele zile programul va fi scurtat la 2-3 ore, iar în altele suspendat.
Și probele scrise vor fi date cu două săptămâni mai devreme. Odată, pentru a evita perioada cu temperaturi ridicate, și apoi pentru a elibera mai devreme diplomele de bac. De care au nevoie absolvenții care pleacă la universități de afară.
Pe 30 iunie vor fi publicate rezultatele finale ale sesiunii de vară. A doua șansă a rămas tot la jumătatea lunii august.