Universitățile de top din lume caută masteranzi și doctoranzi români. Ce le oferă
Reprezentanţii Universităţilor de top din toată lumea au venit, joi, la Bucureşti, ca să recruteze studenţi români pentru programe de master sau doctorat.
Tinerii noştri sunt serioşi şi conştiincioşi, spun profesorii străini, drept urmare cei mai buni pot pleca peste hotare cu burse şi zero costuri.
Unele şcoli oferă inclusiv asigurări medicale şi bilete de avion pentru vizitele acasă.
IE MADRID: „Venim des cu profesori de la universitatea noastră, în Bucureşti, ca să vedeţi că avem profesori de calitate. IE este caracterizată prin inovaţie şi mai ales diversitate."
Aşa li se prezintă studenţilor români IE Business School din Madrid. Este printre primele zece universităţi din lume şi le oferă un program de master sau doctorat. Şcoli de acest nivel din toată lumea şi-au prezentat ofertele. Printre cele mai atractive au fost destinaţiile mai exotice, precum Arabia Saudită.
Gregory Murphy, reprezentantul Universității Regale Abdullah din Arabia Saudită: „Dacă ne referim la ceea ce oferă universitatea, nu există taxe, acoperim toate asigurările medicale şi, de asemenea, acoperim şi zboruri dus-întors către ţările lor de origine."
Tânăr: „Mă gândeam la Arabia Saudită, dar încă nu sunt sigur. Am înţeles că e foarte bună universitatea de acolo, dar există şi riscuri. Ştiu că pedeapsa capitală e legală."
Procesul de selecţie este destul de riguros. Sunt acceptaţi doar tinerii cu rezultate foarte bune, o diplomă de licenţă şi engleză vorbită foarte bine. La această universitate, de exemplu, reuşesc mai puţin de 5% dintre aplicanţi.
Silvia Feldiorean, organizator: „Majoritatea universităților oferă burse, fie parţiale, fie totală, pentru rezultate academice, pentru un background deosebit, dar şi pentru experientă de muncă care reflectă leadership sau impact în comunitatea din care provin."
Iar tinerii români vor să plece.
„Nu se compară oportunităţile. Din păcate, sistemul nostru educaţional nu mai este unul performant şi, cu părere de rău, am constatat asta în cei patru ani de licenţă."
Universităţile din România nu se află printre primele 500 într-un top mondial care ţine cont de dotări, calitatea studiilor, dar mai ales de oportunităţile de angajare după absolvire. Universitatea Bucureşti este abia pe locul 700, iar Universitatea de Vest, UBB şi UAIC din Iaşi au avut punctaje şi mai slabe.
La cele mai multe universităţi, înscrierile se fac la începutul anului viitor.