Ministerul Educaţiei vrea să desfiinţeze trei universităţi private din Bucureşti, Timişoara şi Braşov

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 07:25
Categorie: Educatie
Inscrieri universitati

Ministerul Educaţiei Naţionale vrea să desfiinţeze trei universităţi private din Bucureşti, Timişoara şi Braşov, punând în dezbatere publică proiectele de lege în acest sens.

Potrivit acestora, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara şi Universitatea Financiar Bancară din Bucureşti au primit calificativul „lipsă de încredere” din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în 2013 şi, respectiv, 2014, pentru nerespectarea standardelor de calitate, în timp ce la Universitatea „George Bariţiu” din Braşov nu mai funcţionează nicio specializare şi niciun program de studii universitare, relatează news.ro.

Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara a fost înfiinţată în 2005, având în componenţă Facultatea de Management Turistic, Hotelier şi Comercial, cu specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor, cu predarea în limba română.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, Universitatea a fost sub monitorizarea specială a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în perioada septembrie 2013 – martie 2014, iar raportul de evaluare a concluzionat lipsa cadrelor didactice şi activitatea necorespunzătoare a secretariatului.

”Acoperirea cu cadre didactice titulare este deficitară, gradul total de ocupare este de 32% la nivel de universitate. Pe cele 22 de posturi normate sunt 7 cadre didactice titulare: 1 conferenţiar, 5 lectori şi un asistent. Sunt cadre didactice care esfăşoară activităţi la 6, 7 sau chiar 9 discipline,susţinând activităţi didactice pentru care nu au competenţe. Activitatea organizatorică şi de secretariat a universităţii este necorespunzătoare la majoritatea capitolelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În perioada 17-19 octombrie 2012, a avut loc evaluarea externă a calităţii academice din Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara, iar în şedinţa de aprilie 2013, Consiliul ARACIS, a avizat acordarea calificativului „lipsă de încredere”. Ministerul precizează că, până în 2014, ARACIS nu a primit nicio solicitare din partea Universităţii pentru schimbarea calificativului.

„În raport cu cele constatate în urma verificărilor efectuate, în cadrul Universităţii ”Mihai Eminescu” din Timişoara nu se poate desfăşura un proces de învăţământ superior de calitate, care să asigure studenţilor o pregătire socio – profesională temeinică”, mai spune ministerul.

Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara a intrat, în 2014, în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învăţământ universitar, astfel că în anul universitar 2017-2018 nu mai funcţionează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învăţământ, la nicio locaţie din ţară sau străinătate.

„Prin urmare Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara se desfiinţează ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ”, se arată în proiect.

Studenţii care nu şi-au finalizat studiile pot fi înmatriculaţi la alte universităţi autorizate provizoriu sau acreditate care au specializări din acelaşi domeniu de licenţă. De asemenea, arhiva universităţii va fi păstrată la Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Judeţeană Timiş a Arhivelor Naţionale.

În ceea ce priveşte Universitatea Financiar Bancară din Bucureşti, ea a fost înfiinţată în 2009 şi are în componenţă Facultatea de Management Financiar, cu specializarea Finanţe şi Bănci.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, Universitatea a fost sub monitorizare specială, care a vizat asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior, privind întreaga activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, financiară, administrativă, de finalizare a studiilor şi de eliberare a actelor de studii.

Din raportul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a rezultat că universitatea nu a elaborat un plan de măsuri pentru soluţionarea observaţiilor ARACIS, care au vizat nerespectarea standardelor de calitate şi acordarea calificativului "Neîncredere".

„În conformitate cu art.17 din OUG nr.75/2011, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice referitor la aplicarea prevederilor legale, în vederea iniţierii unei hotărâri a Guvernului în vederea intrării în lichidare”, explică ministerul, precizând că specializările/programele de studii universitare de licenţă din structura instituţiei de învăţământ superior au intrat în lichidare începând cu anul universitar 2014 – 2015, astfel încât în anul universitar 2017 – 2018 nu mai funcţionează nicio specializare.

Cea de-a treia universitate pe care ministerul vrea să o desfiinţeze este Universitatea ”George Bariţiu” din Braşov.

Confrom proiectului, universitatea a fost înfiinţată în 2002, cu două facultăţi: Facultatea de Drept, specializarea Drept, cu predare în limba română şi Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor, cu predare în limba română. Anul trecut, conducerea Universităţii a comunicat ministerului decizia Asociaţiei "Societate Ateneul Român", filiala Braşov, de a desfiinţa instituţia.

„Având în vedere prevederile legale în vigoare cu privire la desfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior acreditate şi înfiinţate prin lege, începând cu anul universitar 2016-2017, prin H.G. 376/2016, Universitatea "George Bariţiu" din Braşov a intrat în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învăţământ universitar. Astfel în anul universitar 2017-2018 nu mai funcţionează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învăţământ, la nici o locaţie din ţară sau străinătate”, spune ministerul, adăugând că, studenţii şi absolvenţii fără diplomă care au fost înmatriculaţi la specializări/programe de studii universitare din cadrul Universităţii ”George Bariţiu” din Braşov, au dreptul să finalizeze studiile conform prevederilor art.361, alin.(5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
 

Inscrieri universitati Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Ziua Educaţiei, sărbătorită cu şcoli închise.
Ziua Educaţiei, sărbătorită cu şcoli închise. "E cel mai slab an de pe vremea lui Ceauşescu"
Elevii de la şcolile profesionale, vânați de companii. Ce salarii le oferă
Elevii de la şcolile profesionale, vânați de companii. Ce salarii le oferă
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Ioana Ignat si Edward Sanda, un nou hit
Un nou hit de exceptie din partea celor mai talentati tineri, Ioana Ignat si Edward Sanda

09:10
NINJA WARRIOR
Fii pe fază!
Oare cine vor fi următorii semifinaliști Ninja Warrior?

00:30
LA MARUTA
Spectacol in memoria lui Dan Spataru
Silvia Dumitrescu s-a reunit impreuna cu alti artisti intr-un spectacol in memoria lui Dan Spataru

11:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Îl vor pe Vasile, dar cine sunt ele cu adevărat?
Adina, Amalia, Alexandra și Camelia - ele sunt fetele iubitoare de rural, care vor să-i fure inima lui Vasile.

03:14
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine concurează pentru inima lui Adrian?
Adina și Elena sunt cele două pretendente tinere la inima lui Adrian.

00:20
LA MARUTA
Transformarile radicale cu ajutorul lui Adrian Perjovschi
Simona a avut parte de o transformare radicala

05:44
VORBESTE LUMEA
Prietenie de-o viata
Emilia si Nicu Paleru se cunosc de peste 20 de ani

05:54
VORBESTE LUMEA
Si-au facut vacanta de vara la frig, in tarile nordice!
Tudor Ionescu si sotia lui au fost in Amsterdam, Brugges, Gent, Haga, Giethorn, Naarden

13:12
DIVERTISMENT
EXCLUSIV: Anda Adam plină de surprize!
Deschisă, cu suflet tânăr și cu forțe proaspete Anda este pusă pe fapte mari. Vlogging, piese, clipuri, familie sunt unele dintre subiectele pe care le discutăm cu Anda într-un interviu exclusiv pe PRO TV PLUS!

03:55
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

15:14
Cornul si laptele
Cornul, laptele și mărul n-au ajuns încă în școli. Elevii de la sate rabdă de foame
Învățământul ”gratuit” e tot mai scump: părinții dau bani pentru zugrăvit, pază sau găleți
Experiența Karlei, o adolescentă din România care a studiat un an într-un liceu din SUA
Elevii, nevoiți să lucreze cu materiale mai bătrâne decât ei. ”Nu putem scrie doar pe tablă şi atât"
Proteste ale învăţătorilor, din cauza unei ordonanţe care-i împiedică să mai ţină ore de română
Liviu Pop și matematică de clasa I: ”12 s-ar putea să fie mai mare decât 16”
prima zi de scoala
Protest în prima zi de școală, la Arad: „Ne simţim profund umiliţi şi necăjiţi”
Prima zi de şcoală. Ministrul Educaţiei s-a lăudat cu noile manuale, pline de greşeli
Iohannis, în prima zi de școală: ”Reformele din educație au stat sub deviza un pas înainte şi doi înapoi”
Părinți obligați de directori să ducă analize de sifilis la grădiniță. Măsura este ilegală
Supărați că trebuie să-și mute copiii la alte școli: „Nu am bani de maşini, doar o căruţă”
Criză de cadre didactice, la universități. Profesorii sunt atraşi de companiile cu salarii mari