Transport gratuit pentru elevi, în drumul spre școală. Care este procedura

29-05-2020 13:33


Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, joi seară, că Guvernul a adoptat procedura detaliată prin care elevii pot beneficia de transport gratuit pe orice mijloc de transport doar pe baza carnetului.

 

”Am adoptat astăzi procedura detaliată care va permite elevilor să folosească, gratuit, transportul public pentru a merge la şcoală. Astfel, elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la şcoală şi înapoi. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori şi autorităţile statului direct responsabile”, a scris, joi seară, pe Facebook, Raluca Turcan.

Turcan a precizat că măsura este o transpunere în norme şi în practică a dreptului garantat la educaţie gratuită prin Constituţie şi Legea Educaţiei Naţionale.

”Pe de altă parte, ea reprezintă un sprijin concret acordat elevilor din categoriile cele mai vulnerabile, pentru a continua să meargă la şcoală”, a mai scris Turcan.

Ministrul educaţiei, Monica Anisie a cerut, joi, introducerea pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern a unui proiect privind gratuitatea elevilor şi studenţilor pe transportul feroviar şi cu metroul.

“Vă rog să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic, transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar, iar transportul feroviar şi cu metroul pentru elevi şi pentru studenţi va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Care este procedura
 

Toți elevii din România vor călători gratuit în interiorul localităților, dar și cu trenul, pe tot parcursul anului, a anunțat vineri ministerul Educației. Este vorba despre copiii din învățământul preuniversitar. Vor avea nevoie doar de o legitimație de transport.

Gratuitatea se acordă după cum urmează: pe toată perioada anului calendaristic elevii nu vor mai plăti pentru transportul local și pentru cel feroviar.

Asta înseamnă că se vor deplasa gratis în interiorul localităților, dar ar putea, de exemplu, să meargă în vacanță cu trenul.

Avem o categorie aparte, navetiștii, care vor putea circula gratis în timpul anului școlar între casă și școala aflată în altă localitate, doar pe pe baza carnetului de elev.

Bineînțeles, în interiorul localității, și ei pot călători cu mijloacele de transport în comun fără să plătească.

Intră aici inclusiv deplasarea cu metroul sau pe apă. Să ne gândim la cei nevoiți să traverseze cu bacul, de exemplu.

Elevii vor avea nevoie de un document de călătorie, un abonament lunar, pe care îl vor primi pe baza carnetului vizat.

Cei care fac naveta, vor cere suplimenar o adeverință care să ateste că sunt înscriși la o școală în afara localității.

Toate aceste reglementări vor intra în vigoare de îndată ce această hotărâre va fi publicată în MO.

Decontul se face de la bugetul de stat, iar facturile merg jumătate către consiliile județene, jumătate către Ministerul Educației.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57