Cum reușesc profesorii să facă față neajunsurilor ridicate de predarea online

Ultima actualizare: 28-05-2020 20:41

Peste 40.000 de învățători și profesori din toată țara s-au înscris în perioada aceasta la cursuri gratuite de digitalizare, prin care au învățat cum să predea de la distanță, prin Zoom, Facebook sau Webex.

Au aflat de la voluntarii mai multor ONG-uri și cum să se adapteze dacă elevii nu au tablete, laptop-uri sau acces la internet. În România sunt peste 200.000 de profesori, dar prea puțini au fost pregătiți pentru școala online.

Adriana este învățătoare la școala Gimnazială din Vlădeni, jud. Brașov și pentru că nu toți elevii ei au laptop-uri sau tablete a fost nevoită să găsească o metodă pentru a se asigura că cei mici nu rămân în urmă cu materia. Le lasă în fiecare zi lecțiile printate la magazinul din sat.

Adriana Cosman, profesoară: ”Aici sunt fișele pe care ei le găsesc. Aici este scris numele elevului. El le rezolvă. Mi le pune frumos tot în punguță. Mi le aduce la magazin și eu când mă duc facem schimbul”.

A avut această idee după ce a urmat cursurile gratuite pentru profesori din cadrul programului "Școala pe Net".

Adriana Cosman: ”Am luat cunoștință cu o grămadă de site-uri, aplicății, de platforme care vin în ajutorul nostru și chiar dacă nu le pot folosi pe toate pentru că nu sunt posibilități tehnice. Copii nu au aparate, am foarte puțini, doi trei copii care au laptop, ceilalți folosesc telefonul păriților care este na, după posibilități fiecare, am putut să le studiez și să aplic. Adică să scot ce aș putea eu aplica, să scot, vorba aceea, fă rai din ce ai”.

Cătălin Dinu, Reprezentant "Școala pe Net": ”Au apărut tot felul de inițiative care le-au oferit profesorilor sprijin doar din punct de vedere tehnic, dar ce am observat noi este nevoia lor de a vedea exemple concrete de predare și de a cunoaște alți profesori care au reușit să treacă cu succes la orele pe internet, chiar dacă veneau din comunități care nu erau foarte tehnologizate”.

Și voluntarii organizației "Digital Nation" au organizat cursuri gratuite pentru 35.000 de cadre didactice.

Armina Sîrbu, Digital Nation: ”Au participat profesori din toate județele țării, din Bihor, Contanța, București -Ilfov, Prahova, Bacău și nu numai și s-au bucurat de un program de învățare accelerată. Multe dintre cadrele didactice sunt conștiente că lecția de la clasă nu poate fi predată la fel în online și că este necesar să facă transformări, ajustări”.

În plus, profesorii au acces gratuit în perioada aceasta și la o platformă prin care își pot susține orele online.

La fel de implicați au fost și voluntarii de la organizația Salvați Copiii România, prin programul Ora de Net. Ei au lansat o linie telefonică de consiliere pentru părinți și profesori, gratuită, disponibilă de luni până vineri, între orele 09:00 și 13:00.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO